![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Brassói aprópecsenye zöldborsóval: frissen készítve az igazi
A régi kedvenc, a brassói füstölt szalonnás alappal készül, így lesz igazán ízletes és szaftos. A szezonhoz igazítva pedig zöldborsó is kerül az ételbe.
Adódik olyan helyzet az életben, hogy eltervezed, mi lesz a napi menü, aztán a főzés közben kiderül, nincs készleten az összes hozzávaló. Én már jártam így, nem is egyszer. Ilyenkor igazodom a rendelkezésemre álló készlethez, és így dobom össze az ételt. Ez a fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva is így született meg: eredetileg brassói készült volna, aztán ez lett belőle.
A hús fűszerezése rád van bízva: én csípősebb végeredményre törekedtem, de ha te ezzel nem szimpatizálsz, akkor hagyd ki a csípős paprikakrémet, helyette használj oregánót és 1-2 evőkanál sűrített paradicsomot.
A krumplit tisztítsuk meg és vágjuk közepes méretű kockákra, majd áztassuk bő vízbe, amíg nem sütjük ki.
A húst tetszés szerint vágjuk kockákra vagy csíkozzuk fel. Forgassuk egybe a sóval, borssal, hagymakrémmel, fokhagymakrémmel, csípős paprikakrémmel. Ezután kevés olajon pirítsuk le a húst 10-15 perc alatt (ez a fajtájától is függ, de akkor jó, ha színt kap), közben gyakran kevergessük.
Öntsük fel vízzel (ha szükségesnek érezzük, többel), és 25-30 perc alatt készítsük el. Közben fél szemünk legyen az ételen, és mindig keverjük át. Kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük még.
Ha a hús teljesen megpuhult és a szaftja sűrű, akkor van kész. Az, hogy mikor van kész, attól is függ, milyen hússal dolgoztunk, illetve hogy milyen méretűre kockáztuk vagy csíkoztuk fel.
A krumplit bő olajban süssük aranybarnára.
Az elkészült krumplit forgassuk egybe a hússal, majd kínáljuk. Az étel mellé jár a savanyúság és a friss kenyér.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu