Fűszeres sütőtökhasábok: jobb választás, mint a sült krumpli

sült sütőtökhasábok cover ok
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A sült krumplinál kevés nagyobb kedvenc létezik, de érdemes kipróbálnod kicsit egészségesebb változatokat is.

A sült krumpli mindenki kedvence, ráadásul ehhez az ételhez biztos van minden hozzávalód. Ha szereted a gyorséttermi változatot, akkor így készítsd el otthon. Ha pedig sütőben sütnéd, akkor ettől a hozzávalótól lesz extra ropogós. A krumpli tényleg olcsó, és egyszerűen elkészíthető étel, de ha vigyázol az alakodra, akkor érdemes néha lecserélni, például édeskrumplira, amelyet megsüthetsz sütőben is. 

A másik egészséges és télen nagyon népszerű zöldségből, a sütőtökből is készíthetsz nassolnivalót. A sült tökhasáb kívül ropogósra, belül puhára sül, csakúgy, mintha krumplit készítenél. Attól lesz különlegesebb, hogy a külseje picit karamellizálódik. Nemcsak hasábként, hanem klasszikusan, zöldfűszerekkel megszórva is megsütheted a sütőtököt. 

Fűszeres sütőtökhasábok

sült sütőtökhasábok recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 200 gramm sütőtök
  • 1 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 0.5 teáskanál pirospaprika
  • 0.5 teáskanál fokhagymapor
  • 0.5 kávéskanál
  • 1 teáskanál petrezselyem (apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk nagyobb és hosszabb darabokra. Itt találsz tanácsokat arra vonatkozóan, hogy könnyen és gyorsan meg tudd pucolni. A nagyobb darabokat vágjuk sült krumpli nagyságú darabokra. Ez nagyjából 2,5 centiméter hosszú és 0,5 centiméter széles hasábokat jelent.

Tegyük a sütőtökhasábokat egy nagyobb tálba, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, és hagyjuk ázni fél órát. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

A sütőtökhasábokat vegyük ki a vízből, és tegyük száradni papírtörlőre. Szórjuk meg keményítővel. Spricceljünk rá olívaolajat, szórjuk meg pirospaprikával és fokhagymaporral, majd jól forgassuk át, hogy mindenhol érjék a fűszerek és a zsiradék is. 

Terítsük ki a hasábokat a tepsire, majd toljuk a sütőbe, és süssük 10 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek. 

A végén sózzuk és ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük