Gesztenyés-gombás pite: omlós tésztában sül a sűrű ragu

4
Nyomtatás
Gesztenyes-gombas-pite-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a gesztenyés-gombás pite egy őszimádó különlegesség, amely a hűvös napokon esik igazán jól.

Ez a gesztenyés-gombás pite rendhagyó módon sós töltelékkel készül, és egy igazi őszimádó fogás. Az elkészítése igényel némi konyhai jártasságot, és nem is egy 30 perces recept, de a végeredmény minden fáradozást megér: egy ízes, krémes, aromás fogás, amely a hűvös napokon esik a legjobban.

Az omlós pitetészta az édes pitékhez hasonló összeállításban készül, természetesen cukor nélkül, és a hozzáadott fűszerektől lesz igazán ízletes. A gazdag töltelékbe a gomba és a gesztenye mellé egy nagy adag póréhagyma és fokhagyma is kerül, és egy vörösboros, mustáros, kakukkfüves szósz emeli őket új szintre.

Gesztenyés-gombás pite

Gesztenyes-gombas-pite

Hozzávalók x cm-es formához 22 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 350 g finomliszt
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. őrölt rozmaring
  • 0.25 tk. fehér bors
  • 250 g hideg növényi vajalternatíva vagy margarin
  • 5 ek. jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy póréhagyma félbevágva, felkarikázva (csak a fehér és világoszöld részek)
  • 5 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 500 g gomba (tetszés szerint vegyesen) feldarabolva
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 3 ág friss kakukkfű (csak a levelek)
  • 150 ml száraz vörösbor
  • 2 tk. mustár
  • 1.5 ek. finomliszt
  • 2 ek. sörélesztőpehely
  • 350 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 200 g egész, párolt gesztenye
  • 3 ek. szójaital
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez tegyük a lisztet, a sót, a rozmaringot és a fehér borsot egy közepes tálba, és keverjük össze. A növényi vajalternatívát vágjuk kockákra, adjuk a lisztes alaphoz, és gyors mozdulatokkat morzsoljuk szét. Adjuk hozzá a vizet, majd gyúrjunk belőle összeálló, ruganyos tésztát. Osszuk két részre 60/40 százalékos arányban, formázzunk belőlük gombócokat, csomagoljuk fóliába, és 1 órára tegyük hűtőbe.

Közben készítsük el a tölteléket. Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes, tapadásmentes edényben, majd 2 perc alatt fonnyasszuk meg benne a póréhagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gombát, és időnként átkeverve, közepes hőfokon pirítsuk le őket 6-7 perc alatt. Akkor jó, ha a gomba kissé barnás árnyalatú, és összeesik a felére.

Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a kakukkfüvet, majd öntsük rá a vörösbort, és 3-4 perc alatt pároljuk össze. Keverjük bele a mustárt, majd mehet bele a liszt és a sörélesztőpehely is. Adjuk hozzá a gesztenyét, öntsük fel az alaplével vagy vízzel, majd addig forraljuk, amíg a szósz besűrűsödik. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Közben a nagyobbik tésztát vegyük ki a hűtőből, gyúrjuk át, és lisztezett felüleleten nyújtsuk kb. 25 centiméteresre. A sodrófával segítsük a sütőformába, és simítsuk bele, majd kanalazzuk rá a tölteléket. Vegyük ki a tészta másik felét, és nyújtsuk kb. 23 centiméteresre. Helyezzük a töltelékre, és a széleket nyomkodjuk össze az alsó réteggel, szurkáljuk meg villával, majd kenjük le kevés szójaitallal.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 45-50 perc alatt süssük aranybarnára. Szeletelés előtt hagyjuk néhány percig hűlni.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon