Sütőtökös morzsasüti kevés munkával: isteni desszert bekuckózós napokra
Ez a desszert a morzsasüti és a sütőtök szerelemgyereke: igazi őszi kényeztetés, amelyet egy hamis sajtréteg tesz igazán ellenállhatatlanná.
Ha szereted a gesztenyepürét, ezt a sütit is imádni fogod, és előbbihez hasonlóan ezt is egy nagy adag, édes tejszínhabbal ajánljuk. Az omlós tészta sok vajjal készül, méghozzá nem is akármilyennel: barna vajjal próbáld ki, annak az íze és az illata is diós, sokkal finomabb lesz vele a süti.
A tölteléket gesztenyepüré, csoki és mascarpone alkotja, utóbbitól lesz krémesebb, kenhetőbb az állaga. Mivel egy viszonylag tömény sütiről van szó, reggeli/délutáni kávé mellé, illetve ahogy már feljebb írtam, sok tejszínhabbal ajánljuk.
Hogy a teteje jó ropogós legyen, keverj egy kevés zabpelyhet a tésztához, azt morzsold a krémre, majd süsd aranybarnára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 20x25 centis tepsit.
A vajat tegyük egy kis lábasba, olvasszuk meg, várjuk meg, míg aranybarnás színe és diós illata nem lesz, ez kb. 4-5 perc.
Közben keverjük össze a lisztet, a nádcukrot, sót, sütőport. Öntsük rá a barna vajat, keverjük össze a liszttel.
A tepsibe borítsuk bele a tészta 2/3-át, nyomkodjuk bele egyenletesen. Toljuk a sütőbe 10 percre.
Addig a gesztenyepürét robotgéppel keverjük össze a vaníliakivonattal, a rumaromával és a mascarponéval.
A vajat és az étcsokit kockázzuk össze, tegyük egy mikrózható tálkába. Tegyük a mikróba 20-30 másodpercre, keverjük át, majd tegyük vissza még kb. 20 másodpercre, míg megolvadnak, egynemű szósz lesz.
Öntsük a csokiszószt a gesztenyére, majd robotgéppel keverjük össze. Attól függően, mennyire volt édes a püré, adjunk hozzá pár ek. porcukrot is.
A gesztenyekrémet kenjük szét az elősütött tésztán.
A zabpelyhet keverjük össze a maradék 1/3 tésztával, majd morzsoljuk rá a krém tetejére. Süssük még 30-35 percig, míg aranybarna nem lesz.
Várjuk meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnénk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors