Illatos, gesztenyés morzsasüti: omlós vajas tészta az alapja

gesztenyes-suti
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kezdők is elkészíthetik ezt az egyszerű és mutatós morzsasütit, gesztenyerajongóknak pedig egyenesen kötelező!

Ha szereted a gesztenyepürét, ezt a sütit is imádni fogod, és előbbihez hasonlóan ezt is egy nagy adag, édes tejszínhabbal ajánljuk. Az omlós tészta sok vajjal készül, méghozzá nem is akármilyennel: barna vajjal próbáld ki, annak az íze és az illata is diós, sokkal finomabb lesz vele a süti. 

A tölteléket gesztenyepüré, csoki és mascarpone alkotja, utóbbitól lesz krémesebb, kenhetőbb az állaga. Mivel egy viszonylag tömény sütiről van szó, reggeli/délutáni kávé mellé, illetve ahogy már feljebb írtam, sok tejszínhabbal ajánljuk.

Hogy a teteje jó ropogós legyen, keverj egy kevés zabpelyhet a tésztához, azt morzsold a krémre, majd süsd aranybarnára.

Gesztenyés morzsasüti

gesztenyes-suti2

Hozzávalók 20 szelethez

  • 170 g vaj (a tésztához)
  • 280 g liszt
  • 70 g nádcukor
  • 1 csipet
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 1 tk rumaroma
  • 250 g gesztenyepüré
  • 150 g mascarpone
  • 50 g étcsokoládé
  • 50 g vaj (a töltelékhez)
  • ízlés szerint porcukor
  • 50 g zabpehely
  • opcionális tejszínhab
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy kb. 20x25 centis tepsit. 

A vajat tegyük egy kis lábasba, olvasszuk meg, várjuk meg, míg aranybarnás színe és diós illata nem lesz, ez kb. 4-5 perc. 

Közben keverjük össze a lisztet, a nádcukrot, sót, sütőport. Öntsük rá a barna vajat, keverjük össze a liszttel.

A tepsibe borítsuk bele a tészta 2/3-át, nyomkodjuk bele egyenletesen. Toljuk a sütőbe 10 percre.

Addig a gesztenyepürét robotgéppel keverjük össze a vaníliakivonattal, a rumaromával és a mascarponéval.

A vajat és az étcsokit kockázzuk össze, tegyük egy mikrózható tálkába. Tegyük a mikróba 20-30 másodpercre, keverjük át, majd tegyük vissza még kb. 20 másodpercre, míg megolvadnak, egynemű szósz lesz.

Öntsük a csokiszószt a gesztenyére, majd robotgéppel keverjük össze. Attól függően, mennyire volt édes a püré, adjunk hozzá pár ek. porcukrot is. 

A gesztenyekrémet kenjük szét az elősütött tésztán.

A zabpelyhet keverjük össze a maradék 1/3 tésztával, majd morzsoljuk rá a krém tetejére. Süssük még 30-35 percig, míg aranybarna nem lesz.

Várjuk meg, míg teljesen kihűl, mielőtt szeletelnénk. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon