Kiadós, nagyon sajtos lasagne hús nélkül: a rétegek közé spárga kerül
Zsenge spárgából rengeteg izgalmas fogás készülhet, akár még lasagne is, amely az első kóstolás után rabul ejt.
Ha te is odáig vagy az olaszok kedvenc ételéért, de kicsit szeretnéd csökkenteni a szénhidrátbeviteledet, vagy gluténérzékenység miatt nem eheted, próbáld ki ezt a cukkinis verziót. A tésztalapokat a vékonyra szelt zöldség helyettesíti, közé kerül a megszokott paradicsomos-húsos ragu és a sajt.
Hogy a cukkini ne áztassa el, hígítsa fel a ragut, fontos, hogy sózd le a szeleteket, majd hagyd őket állni picit. A kiengedett nedvességet utána már könnyedén felitathatod róluk egy papírtörlő segítségével.
A húsos ragu ízesítése teljesen rád van bízva, a klasszikus olaszos fűszerek mellé kerülhet babérlevél, fokhagyma, chili, de egy kevés cukor is, hogy enyhítsen a paradicsom savasságán.
Mossuk meg a cukkiniket, majd vágjuk le a végeiket. Vágjuk őket keresztben félbe. Állítsuk az így kapott hengereket a talpukra, majd vágjunk belőlük vékony, max. fél centi vastag szeleteket. Tegyük őket egy tálcára, sózzuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy mélyebb serpenyőben kezdjük el az olajon dinsztelni az apróra vágott hagymát, majd amikor puha, adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral, oregánóval, bazsalikommal ízesítsük, adjuk hozzá a babérleveleket. Pirítsuk addig a húst, míg barna színe nem lesz. Keverjük hozzá a kétféle paradicsomot, majd addig főzzük, míg picit sűrűsödik.
A cukkiniszeletekről itassuk fel a nedvességet.
Egy mélyebb, kisebb méretű (23x18 centis) sütőtál alját rakjuk végig a cukkiniszeletekkel. Kanalazzunk rá a húsos raguból, majd szórjuk meg a sajttal. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a cukkini és a ragu, utóbbival zárjuk.
Toljuk a lasagnét a sütőbe 15 percre, majd vegyük ki, szórjunk rá sajtot, és tegyük vissza még 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu