
Tartalmas, szaftos lasagne gluténmentesen: cukkini helyettesíti a tésztát

Ne aggódj, a húsos-paradicsomos ragu ugyanúgy helyet kap a zöldséges változatban, csak sokkal könnyedebb és diétásabb a végeredmény.
Ha te is odáig vagy az olaszok kedvenc ételéért, de kicsit szeretnéd csökkenteni a szénhidrátbeviteledet, vagy gluténérzékenység miatt nem eheted, próbáld ki ezt a cukkinis verziót. A tésztalapokat a vékonyra szelt zöldség helyettesíti, közé kerül a megszokott paradicsomos-húsos ragu és a sajt.
Hogy a cukkini ne áztassa el, hígítsa fel a ragut, fontos, hogy sózd le a szeleteket, majd hagyd őket állni picit. A kiengedett nedvességet utána már könnyedén felitathatod róluk egy papírtörlő segítségével.
A húsos ragu ízesítése teljesen rád van bízva, a klasszikus olaszos fűszerek mellé kerülhet babérlevél, fokhagyma, chili, de egy kevés cukor is, hogy enyhítsen a paradicsom savasságán.
-
2023-09-25 10:16:01
-
2023-09-10 10:16:01
-
2023-06-30 10:32:01
Gluténmentes, cukkinis lasagne

Hozzávalók 6 személyre
- 2 közepes db cukkini (700 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 400 g darált marhahús
- ízlés szerint só, bors
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk oregánó
- 1 tk bazsalikom
- 2 db babérlevél
- 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
- 100 g sűrített paradicsom
- mozzarella (ízlés szerint)
Elkészítés:
Mossuk meg a cukkiniket, majd vágjuk le a végeiket. Vágjuk őket keresztben félbe. Állítsuk az így kapott hengereket a talpukra, majd vágjunk belőlük vékony, max. fél centi vastag szeleteket. Tegyük őket egy tálcára, sózzuk meg.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Egy mélyebb serpenyőben kezdjük el az olajon dinsztelni az apróra vágott hagymát, majd amikor puha, adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral, oregánóval, bazsalikommal ízesítsük, adjuk hozzá a babérleveleket. Pirítsuk addig a húst, míg barna színe nem lesz. Keverjük hozzá a kétféle paradicsomot, majd addig főzzük, míg picit sűrűsödik.
A cukkiniszeletekről itassuk fel a nedvességet.
Egy mélyebb, kisebb méretű (23x18 centis) sütőtál alját rakjuk végig a cukkiniszeletekkel. Kanalazzunk rá a húsos raguból, majd szórjuk meg a sajttal. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a cukkini és a ragu, utóbbival zárjuk.
Toljuk a lasagnét a sütőbe 15 percre, majd vegyük ki, szórjunk rá sajtot, és tegyük vissza még 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!