Tartalmas, szaftos lasagne gluténmentesen: cukkini helyettesíti a tésztát

cukkinis-lasagne2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne aggódj, a húsos-paradicsomos ragu ugyanúgy helyet kap a zöldséges változatban, csak sokkal könnyedebb és diétásabb a végeredmény.

Ha te is odáig vagy az olaszok kedvenc ételéért, de kicsit szeretnéd csökkenteni a szénhidrátbeviteledet, vagy gluténérzékenység miatt nem eheted, próbáld ki ezt a cukkinis verziót. A tésztalapokat a vékonyra szelt zöldség helyettesíti, közé kerül a megszokott paradicsomos-húsos ragu és a sajt.

Hogy a cukkini ne áztassa el, hígítsa fel a ragut, fontos, hogy sózd le a szeleteket, majd hagyd őket állni picit. A kiengedett nedvességet utána már könnyedén felitathatod róluk egy papírtörlő segítségével.

A húsos ragu ízesítése teljesen rád van bízva, a klasszikus olaszos fűszerek mellé kerülhet babérlevél, fokhagyma, chili, de egy kevés cukor is, hogy enyhítsen a paradicsom savasságán.

Gluténmentes, cukkinis lasagne

cukkinis-lasagne

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 közepes db cukkini (700 g)
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 400 g darált marhahús
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk oregánó
  • 1 tk bazsalikom
  • 2 db babérlevél
  • 400 g kockázott paradicsom (konzerv)
  • 100 g sűrített paradicsom
  • mozzarella (ízlés szerint)
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a cukkiniket, majd vágjuk le a végeiket. Vágjuk őket keresztben félbe. Állítsuk az így kapott hengereket a talpukra, majd vágjunk belőlük vékony, max. fél centi vastag szeleteket. Tegyük őket egy tálcára, sózzuk meg. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Egy mélyebb serpenyőben kezdjük el az olajon dinsztelni az apróra vágott hagymát, majd amikor puha, adjuk hozzá a húst. Sózzuk, borsozzuk, fokhagymaporral, oregánóval, bazsalikommal ízesítsük, adjuk hozzá a babérleveleket. Pirítsuk addig a húst, míg barna színe nem lesz. Keverjük hozzá a kétféle paradicsomot, majd addig főzzük, míg picit sűrűsödik.

A cukkiniszeletekről itassuk fel a nedvességet.

Egy mélyebb, kisebb méretű (23x18 centis) sütőtál alját rakjuk végig a cukkiniszeletekkel. Kanalazzunk rá a húsos raguból, majd szórjuk meg a sajttal. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a cukkini és a ragu, utóbbival zárjuk.

Toljuk a lasagnét a sütőbe 15 percre, majd vegyük ki, szórjunk rá sajtot, és tegyük vissza még 10 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük