30 perces, tejszínes gombaleves: tartalmas, őszköszöntő fogás
A tartalmas gombaleves pillanatok alatt elkészül, mely selymes textúrájával és karakteres zamatával rabul ejt.
Amikor beköszönt a szeptember, én mindig előszedem a legfinomabb gombás receptjeimet. Az egyik nagy kedvencem a gombaleves, mely rengeteg izgalmas változatban kipróbálható, aki szereti, annak érdemes felfedeznie ezeket a finomságokat: pompás krémleves formájában vagy gyökérzöldségekkel tejfölösen. Az egyik kedvenc receptemben krumpligombóc is gazdagítja a fogást, mely nem a megszokott módon készül.
A lágy krumplis masszában kolbász is helyet kap, ettől lesz tartalmasabb és ízletesebb. A kolbász íze így a levesben is érvényesül. Hogy igazán varázslatos, őszi hangulata legyen a levesnek, érdemes a gombából kétfélét használni, fele csiperke és fele laska, de akár szárított fajtával is feldobhatod. A leves kiadós, két napra tervezhetsz vele, persze azért egy kis palacsinta vagy fánk jöhet még, a család örülni fog a finomságoknak.
A megtisztított krumplit vágjuk közepes kockákra, majd bő, sós vízben főzzük puhára. Ezután a krumplit szűrjük le, és a vajjal, tejföllel törjük simára.
A kolbászt kockázzuk apróra, majd keverjük a krumplihoz, várjuk meg, hogy teljesen kihűljön. Ezután adjuk hozzá a tojást és annyi lisztet, amennyit felvesz, gyúrjunk belőle tésztát. A masszából formázzunk tetszőleges méretű gombócokat.
A finomra aprított hagymát és újhagymát kevés olajon dinszteljük 2-3 percig. Ezután keverjük a hagymákhoz a tetszőlegesen feldarabolt sárgarépát, zellerszárat és gombát. A zöldségeket 1-2 percig pirítsuk, majd forgassuk egybe a fűszerpaprikával, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi.
A levest ízesítsük sóval, borssal és kakukkfűvel, majd amikor megpuhult a sárgarépa és a gomba, 1-2 merőkanál főzőlét merjünk ki a levesből, és keverjük össze a tejföllel. A kolbászos krumpligombócokat tegyük a levesbe a tejfölös keverékkel együtt, és 5-8 percig főzzük még a levest, majd tálaljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu