Puha póréhagyma sonkába tekerve - Sajtos szószban lesz igazán szaftos
Hagyma, de nincs kellemetlen szaga és nagyon egészséges, mi az? A póréhagyma, amelyből érdemes bevásárolni.
Ha fél órán belül tálalnál egy krémes, laktató tésztaételt, ez a recept a tökéletes választás! Bár teljesen húsmentes, mégis tartalmas, a pirult gomba és az édeskés póréhagyma a lelke.
Hogy igazán gazdag és krémes legyen, tejszín és rengeteg sajt képezi a szósz alapját, de a fehérbort sem érdemes kihagyni belőle, ad hozzá egy pluszt. Sajtból a karakteresebb ementáli vagy gruyère mellett tedd le a voksodat, így tényleg ízgazdag lesz a mártás.
A póréhagymát tisztítsuk meg, öblítsük át, majd vágjuk karikákra. A gombát is mossuk meg alaposan, majd vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le a sajttal együtt.
Forraljunk fel egy lábas sós vizet, majd főzzük benne al dentére a tésztát. Ha elkészült, szűrjük le, de a főzővízből tegyünk félre 1 bögrényit.
Közben egy nagy, széles serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, majd dobjuk rá a póréhagymát és a gombát. Addig pirítsuk őket, míg a gomba összeesik és kiengedi a levét, a hagyma pedig megpuhul.
Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, majd 1 perc múlva öntsük fel a fehérborral. Főzzük addig, míg a felére redukálódik, majd adjuk hozzá a tejszínt is, sózzuk, borsozzuk. Alacsony lángon főzzük 4-5 percig, míg picit sűrűsödik.
Keverjük bele a reszelt sajtot is, és főzzük még pár percig, míg megolvad benne.
Keverjük bele a tésztát is, és a főzővizéből is egy keveset, hogy minél krémesebb és szószosabb legyen. Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu