Színes és ízletes görög csirketál: egészséges ebéd egyszerűen

Görög csirketál cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A bőséges fogás tele van ízekkel, finom melegen és hidegen, ráadásul ebédre és vacsorára is kínálható.

A görög csirketál zöldségekben gazdag, de még tovább lehet fokozni: aki szereti, az olajbogyót is dobhat a tányérra, a házi szószba pedig kapor is kerülhet. A színes étel nem csak frissen készítve csodás, hidegen is jólesik. Bátran csomagolhatod munkahelyre vagy iskolába, igaz, akkor a lila hagymát és a fokhagymát inkább hagyd ki belőle.

Légy felfedező

A hús és a zöldségek mellé rizs kerül, de helyette mást is kínálhatsz. Jól passzol mellé a sült krumpli, ha viszont az egészséges vonalon maradnál, bulgurral vagy karfiolrizzsel kínáld. Az izgalmak ennyivel nem érnek véget, a szósz helyett hummuszt is használhatsz, és még pita is kerülhet a csirketál mellé.

Görög csirketál

Görög csirketál ct

Hozzávalók 4 személyre

Tál:

  • 6 evőkanál olaj
  • 200 ml joghurt
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 70 dkg csirkemell
  • 2 db uborka
  • 2 fej lila hagyma
  • 150 g paradicsom
  • 1 bögre rizs

Szósz:

  • 2.5 dl görög joghurt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Az olajat keverjük össze a joghurttal, sóval, borssal, citromlével, fokhagymával, oregánóval és a fűszerpaprikával.

Ha szeretnénk, akkor a húst szeleteljük fel, de egyben is hagyhatjuk. Ha szeleteljük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony. A húst forgassuk meg a pácban, fedjük le és tegyük hűtőbe néhány órára.

A bepácolt húst serpenyőben vagy grillen süssük szép pirosra. (A sütési idő a hús vastagságától is függ. Oldalanként 10-20 perc is lehet.)

A zöldségeket mossuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.

A rizst készítsük el a szokásos módon.

A szósz hozzávalóit keverjük össze.

Tálalás:

A húst szeleteljük fel vagy hagyjuk egyben. Tegyük tányérra, mellé pedig tegyünk a rizsből, zöldségekből és a szószból is.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük