Színes és ízletes görög csirketál: egészséges ebéd egyszerűen
A bőséges fogás tele van ízekkel, finom melegen és hidegen, ráadásul ebédre és vacsorára is kínálható.
A görög csirketál zöldségekben gazdag, de még tovább lehet fokozni: aki szereti, az olajbogyót is dobhat a tányérra, a házi szószba pedig kapor is kerülhet. A színes étel nem csak frissen készítve csodás, hidegen is jólesik. Bátran csomagolhatod munkahelyre vagy iskolába, igaz, akkor a lila hagymát és a fokhagymát inkább hagyd ki belőle.
Légy felfedező
A hús és a zöldségek mellé rizs kerül, de helyette mást is kínálhatsz. Jól passzol mellé a sült krumpli, ha viszont az egészséges vonalon maradnál, bulgurral vagy karfiolrizzsel kínáld. Az izgalmak ennyivel nem érnek véget, a szósz helyett hummuszt is használhatsz, és még pita is kerülhet a csirketál mellé.
Görög csirketál
Hozzávalók 4 személyre
Tál:
- 6 evőkanál olaj
- 200 ml joghurt
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 70 dkg csirkemell
- 2 db uborka
- 2 fej lila hagyma
- 150 g paradicsom
- 1 bögre rizs
Szósz:
- 2.5 dl görög joghurt
- 1 evőkanál citromlé
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az olajat keverjük össze a joghurttal, sóval, borssal, citromlével, fokhagymával, oregánóval és a fűszerpaprikával.
Ha szeretnénk, akkor a húst szeleteljük fel, de egyben is hagyhatjuk. Ha szeleteljük, ügyeljünk rá, hogy ne legyen túl vékony. A húst forgassuk meg a pácban, fedjük le és tegyük hűtőbe néhány órára.
A bepácolt húst serpenyőben vagy grillen süssük szép pirosra. (A sütési idő a hús vastagságától is függ. Oldalanként 10-20 perc is lehet.)
A zöldségeket mossuk meg és szeleteljük fel tetszés szerint.
A rizst készítsük el a szokásos módon.
A szósz hozzávalóit keverjük össze.
Tálalás:
A húst szeleteljük fel vagy hagyjuk egyben. Tegyük tányérra, mellé pedig tegyünk a rizsből, zöldségekből és a szószból is.
-
2024-01-03 08:32:00
-
2023-09-05 09:32:01
-
2023-01-09 08:52:01
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!