Krémes, fűszeres görög joghurtos pác nem csak húsokhoz: grillezéshez tökéletes
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
Pofonegyszerű forró fehér csoki: 3 hozzávalós recept
Mogyorós-csokis keksz a sütisdobozba: dupla adaggal indíts
Így készül a legkrémesebb gombás rizottó: kiadós és ízletes
Készíts kimchit pár egyszerű lépésben: ízbomba kísérő
A zöldségek sokkal ízletesebbek, a húsok sokkal puhábbak lesznek, ha előre bepácolod őket, minél tovább maradnak a marinádban, annál finomabbak lesznek.
A grillhúsokat és a grillezett zöldségeket is a köbre emeli egy finom pác, ez a görög joghurtos változat nagyon izgalmas. A joghurtba sok-sok fokhagyma, citromhéj és -lé, vörösborecet és oregánó kerül, illetve egy kevés méz ellensúlyozza a savanykás ízeket.
A pácban minimum 6 órát, de inkább egy egész éjszakát kell állnia a húsnak vagy zöldségnek, mivel ennyi idő alatt érnek össze az ízek, ráadásul a joghurt nem csak ízesít, nagyon puhává teszi és szaftosan tartja a húst.
A pácot előző nap is bekeverheted, légmentesen lezárva, hűtőben 3 napig is eláll.
Görög joghurtos pác
Hozzávalók 3 decihez
- 1 kilogramm hús/zöldség
- 300 gramm görög joghurt
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 kisebb darab biocitrom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál oregánó
- 2 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A joghurtot, a zúzott fokhagymát, a 2 citrom reszelt héját és az egyik levét, az olívaolajat, az ecetet, a mézet és a fűszereket keverjük alaposan egybe.
Öntsük a pácot az előkészített húsra vagy zöldségre, alaposan forgassuk vele egybe, majd tegyük a hűtőbe minimum 6 órára.
Süssük készre a húst/zöldséget a grillen, az idő az alapanyagtól függ.
Fotó: Getty Images