Ha nem szereted a spenótot, készítsd el úgy, ahogy a görögök eszik
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A balkán sós, zsíros, rétestésztás pitéi mind eléggé hasonlítanak egymáshoz, és bár maga a rétes nálunk is menő, ez a sós műfaj nem akkora hagyomány, mint a török-görög-szerb-horvát vonalon.
Pedig minden sós, rétestésztás pite legjobbika a spenótos, amit nem csak a görögök készítenek. Csináltam már tepsiböreket kecskesajttal úgy, mint a törökök, akik a tölteléket végigrétegezik a tésztával, majd tojásos tejjel locsolják meg, ezáltal szaftosabb, lágyabb állagú pitét készítenek, mint a görögök.
Mi az a spanakopita?
A spanakopita fetával és rengeteg spenóttal készül, sok zöldfűszer megy bele, alul-fölül pedig rétestészta veszi körül. Langyosan, kockákra vágva kell enni, mint a lasagnét, csak az élmény egészen más.
Friss spenótból az igazi
A spenót sokkal jobb dolog annál, semhogy csak pürésítve, főzelékben együk egész életünkben. Friss spenótból lesz a legjobb, ehhez az ételhez csak mosni kell, szárazni egyáltalán nem szükséges. Ha frisshez éppen nem jutunk, akkor fagyasztott leveles spenótot válasszunk, a kész püréből nem lesz igazán jó.
A legfontosabb, hogy jó alaposan nyomkodjunk ki minden felesleges nedvességet a spenótból, mielőtt a töltelékbe tesszük, különben félő, hogy eláztatja a tésztát.
Görög fetás-spenótos pite
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 kilogramm friss spenót
- 100 gramm feta
- 200 gramm natúr krémsajt
- 1 evőkanál oregánó
- 1 csomag menta/medvehagyma/kapor
- ízlés szerint szerecsendió
- 1 fej vöröshagyma
- 100 gramm vaj
- 1 marék bulgur
- 1 csomag rétestészta
- 2 darab tojás
Elkészítés:
A töltelékhez elkeverjük a fetát, a krémsajtot és a tojásokat, ízesítjük az aprított zöldfűszerekkel, hozzáadjuk a bulgurt is. Ha a spenót kíhűlt, alaposan kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet, és a töltelékhez keverjük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. Egy nagy, tűzálló tálat kibélelünk a réteslapok felével úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal vagy olajjal, esetleg zsírral. Belesimítjuk a tölteléket, majd befedjük a maradék lapokkal, ugyanúgy rétegenként kenegetve őket. Betesszük a sütőbe, és 30-40 perc alatt barnára sütjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors