15 perces édesburgonyaszósz: a legegyszerűbb tésztát is feldobja
Gyors, krémes, tápláló és annyira finom, hogy képtelenség abbahagyni: így készíts mennyei tésztaszószt édesburgonyából!
Karácsonykor a főételek mellett a köretek is fontos szerepet kapnak, hisz ilyenkor mindenki szeretné elkápráztatni a szeretteit. Az édesburgonyából egyszerű, mégis különleges finomságokat készíthetsz a húsok mellé: megsütheted, megtöltheted, sőt, pürének is kiváló. Utóbbit feltétlenül bolondítsd meg karácsonyi fűszerekkel, gyömbérrel, fahéjjal, szegfűszeggel.
Ha botmixerrel pépesíted, még selymesebb lesz a végeredmény. A tetejére roppanós diót, zöldfűszereket is szórhatsz, ezekkel még izgalmasabb és tartalmasabb lesz.
Az édesburgonya-pürét kínálhatod a legkülönfélébb sült és rántott fogások mellé.
Az édesburgonyákat hámozzuk meg, alaposan mossuk meg, és vágjuk kisebb kockákra vagy karikákra.
Rakjuk egy lábosba, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Dobjunk egy kevés sót hozzá, és főzzük forrástól számítva körülbelül 15-20 percig. Ellenőrizzük, hogy az édesburgonya megpuhult-e. Ha könnyen beleszalad a villa, húzzuk le a tűzről, és öntsük le róla a vizet. Még melegen törjük össze.
Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, ízesítsük gyömbérrel, fahéjjal, és jól keverjük össze. Akkor az igazi, ha a püré selymes és krémes.
Tálaláskor még szórjuk meg durvára tört dióval, esetleg zöldfűszerekkel.
Fotók: Getty Images