Sütőtökös márványkenyér csokival: mutatós süti kevert tésztából
Ez a kevert tésztás, sütőtökkel és kakaóval kombinált márványsüti a tökéletes őszi desszert: gyorsan készül, és rengeteg dicséretet bezsebelhetsz vele!
A sütőtök évről évre népszerűbb. Míg régen főleg sütőbe tolva készítették el, ma már szinte mindenféle fogásban helyet kap, még sütemények masszájában is elfér. Bizony, a sütőtök varázslatossá teszi a desszerteket, érdemes muffin, piskótatekercs, fánk vagy épp egy egyszerűbb kevert sütemény tésztájában kipróbálni.
A szép színű finomság remekül érvényesül a kevert sütiben. Sokkal látványosabb, színesebb, édesebb és szaftosabb így készítve. A massza gazdag ízvilágú, de egy kis gyömbérrel, mézeskalács-fűszerkeverékkel vagy darált dióval még pompásabb lesz.
A sütőtökös süti mindenféle plusz nélkül is finom, nem kötelező a habkoronát rátenni, de hidd el, érdemes!
A sütőtököt pucoljuk meg, majd vágjuk egyforma méretű kockákra, és bő vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le és törjük puhára, majd várjuk meg, míg kihűl.
A lisztet a sóval, sütőporral, cukorral és a fahéjjal forgassuk egybe.
A kihűlt sütőtökpürét a tojásokkal és az olajjal keverjük egybe, majd forgassuk egybe a száraz hozzávalókkal.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsire (formaméret: 24x39 cm), majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 35-40 percre. (Tűpróbáig süssük.) A kész sütit hűtsük langyosra.
A mascarponét a porcukor felével keverjük habosra.
A habtejszínt a maradék porcukorral verjük kemény habbá, közben a vaníliát is adjuk hozzá. Ezután a habtejszínhez adjuk hozzá a mascarponés krémet.
A langyosra hűlt tésztára kenjük rá a krémet, majd kockára vágva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu