Fahéjas, habos szilvás sütemény: ebből biztos a repeta
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az ősz legszebb ajándéka a szilva, süss, főzz belőle bátran, hidd el, a családod is imádni fogja.
A szilvában az a legjobb, hogyha nem magában szeretnéd fogyasztani, simán főzhetsz és süthetsz is belőle. A nagy kedvenc szilvás gombóc mellett levest vagy köretet is készíthetsz a gyümölcsből, a süteményválaszték pedig nagyon színes.
A szilva remek párost alkot a fahéjjal, ezért érdemes egybeforgatni vele, mielőtt a tésztára terítenéd. Ha kicsit feldobnád a gyümölcsöt, akkor 1-2 evőkanál rum is kerülhet rá, elképesztően finom lesz tőle. A sütemény különlegessége, hogy miután elkészült, csábító, tojásfehérjéből vert habkorona kerül rá. A habbal csak néhány percig süsd a desszertet, amíg szép aranybarna színt kap.
A habos tető biztosan nem ismeretlen, ha szereted a régi sütiket, almás pitén is találkozhattál vele, de a Kata-szelet tetejére is rákerül.
Habos szilvás sütemény
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 30 dekagramm finomliszt
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 1 csipet só
- 2 deciliter tej
- 10 dekagramm vaj
- 10 dekagramm porcukor
- 4 darab tojássárgája
Töltelék:
- 50 dekagramm szilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál fahéj
Tetejére:
- 4 darab tojásfehérje
- 20 dekagramm porcukor
- 1 evőkanál citrom (leve)
Elkészítés:
Töltelék:
A 2 evőkanál cukrot és a fahéjat forgassuk egybe.
A szilvákat mossuk meg, magozzuk ki, keverjük egybe a fahéjas cukorral.
Tészta:
A tojásokat válasszuk ketté, a fehérjét tegyük félre, a sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
A lisztet, sütőport, sót szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe, majd csorgassuk hozzá a tejet, utána a tojássárgás keveréket.
A masszát simítsuk vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd a cukros, fahéjas szilvát egyenletesen oszlassuk el a tetején.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 30-40 percig süssük (a sütésnél alkalmazzunk tűpróbát).
Tetejére:
A maradék tojásfehérjét kezdjük el habbá verni, közben adagoljuk a cukrot folyamatosan, végül a citromlevet is adjuk hozzá.
A megsült sütemény tetejére kenjük rá a tojáshabot, majd néhány percre toljuk vissza a sütőbe (3-5 perc), amíg a hab megszárad, szép színt ölt.
Fotó: Getty Images