Így készül a mexikói hamburger: avokádókrém, lime-os majonéz és babpüré gazdagítja
A mexikói változat kicsit csípős, kicsit pikáns és egyáltalán nem mindennapi: alaposan meg van variálva az amerikaiak kedvence.
A házi hamburger úgy az igazi, ha magát a bucit is te készíted el hozzá: ennek a receptjét itt megtalálhatod, a fenséges tölteléket pedig alább mutatjuk.
A burgerhez fűszeres bélszínt pirítunk le, amelyre cheddar sajtot teszünk, majd karamellizált hagymát, végül pedig a buci tetejét. A szósz pedig egy finom, majonézes kence lesz, hogy igazán kiteljesedhessen a marhahús íze is.
A húst vágjuk fel 2x3 cm-es csíkokra. Tegyük egy tálba, majd pácoljuk be: hintsük meg pirospaprikával, borssal és egy kis chilisóval. Adjuk hozzá az olívaolajat, és alaposan keverjük össze.
A bepácolt húst tegyük a hűtőbe pihenni.
A lila hagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel vékony karikákra.
Egy nagy serpenyőbe tegyük bele a vajat, melegítsük fel, majd adjuk hozzá a hagymát. Puhítsuk kb. 10 percig, majd adjuk hozzá a cukrot, és alacsony lángon kezdjük el karamellizálni. Ez kb. 30 percet vesz igénybe.
10 perccel a vége előtt adjuk hozzá a fehérborecetet is, és pároljuk tovább. Ha kész, tegyük félre.
A szószhoz az összes hozzávalót tegyük egy tálba, és keverjük össze. Felhasználásig tároljuk a hűtőben.
Egy közepes serpenyőbe tegyünk 2 evőkanál vajat, olvasszuk fel, majd kezdjük el rajta megpirítani a pácolt húst, akkor jó, mikor színt kapnak, de vigyázzunk, ne szárítsuk ki.
A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
A bucikat vágjuk félbe. Mindet kenjük meg a pikáns szósszal, tegyünk rájuk 1-1 levél salátát, majd mehet rá egy evőkanálnyi pirított bélszín. Utána tegyünk rá egy szelet cheddar sajtot, majd arra a karamellizált hagymát, végül pedig a buci tetejét.
Utolsó lépésként tegyük be a burgereket az előmelegített sütőbe kb. 10 percre.
A sütőben minden hozzávaló finoman felmelegszik majd, és már tálalhatjuk is.
Köretként kínáljunk hozzá frissen sült krumplit.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu