Hamis málnás sajttorta sütés nélkül: glutén- és tejmentes a hűs finomság
Hűs és egészséges finomság, amely mentesen készül: sajt helyett pürésített kesudió és sűrű kókuszkrém alkotja.
Hamis sajttortát készíteni nem nehéz, és a megfelelő alapanyagokkal ugyanazt az állagot és közel ugyanazt az ízt érheted el, mint a krémsajtból vagy mascarponéból készült desszertek esetén. Ehhez mindössze kesudióra és sűrű kókuszkrémre (vagy konzerves kókusztejre) lesz szükséged, és egy jó teljesítményű turmix- vagy aprítógépre, amellyel simára pürésítheted őket. Mielőtt azonban nekilátnál a desszert elkészítésének, a kesudiót áztasd forró vízbe legalább 1 órára – így lesz belőle igazán krémes nassolnivaló.
Ennek a változatnak hatalmas előnye, hogy nem kell hozzá sütőt használni, a mélyhűtőt viszont annál többet: ahhoz, hogy tökéletesek legyenek a rétegek, és ne folyjanak össze, minden réteget le kell fagyasztani, mielőtt a következőt rákanalaznád. A megadott mennyiségek egy kb. 10x20 cm-es sütőformához elegendők.
Hamis málnás sajttorta
Hozzávalók 10 szelethez
Az alaphoz:
- 150 g dió
- 3 db medjool datolya kimagozva
- 1 ek kókuszolaj
- 1 csipet só
A hamis sajtréteghez:
- 250 g kesudió 1 órát áztatva, leszűrve
- 150 ml kókuszkrém vagy konzerves kókusztej (csak a fehér krém)
- 100 ml juharszirup
- 1 db közepes citrom leve és reszelt héja
- 2 tk vaníliakivonat
- 0.5 tk só
A málnás réteghez:
- 350 g fagyasztott málna
- 1 tk friss citromlé
- 3 ek juharszirup
- 2 ek chiamag
Elkészítés:
Tegyük az alap hozzávalóit egy aprítógépbe, és dolgozzuk morzsaállagúvá. Kanalazzuk egy sütőpapírral bélelt sütőformába, majd a kanál hátával alaposan nyomkodjuk az aljára a diós morzsát. Tegyük fagyasztóba.
A hamis sajtréteg hozzávalóit szintén tegyük egy aprítógépbe, és kb. 1 percig pürésítsük, vagy amíg egy teljesen sima krémet kapunk. Öntsük az időközben megdermedt diós rétegre, majd a tepsit ismét tegyük a fagyasztóba legalább 15 percre.
A málnás réteg hozzávalóit is tegyük aprítógépbe, és 1 perc alatt dolgozzuk krémesre. Öntsük a kesurétegre, és tegyük vissza a fagyasztóba, ezúttal legalább 4 órára.
Szeletelés előtt legalább fél órát hagyjuk szobahőmérsékleten melegedni.
-
2024-03-20 10:32:01
-
2024-03-02 09:28:02
-
2023-11-02 09:36:01
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!