Szuper szaftos zöldséggolyók: húsmentesen is finom a svéd kedvenc
Ha kipróbálnád, hogy milyen a svédek klasszikusa húsmentesen, akkor készítsd el ezt a tisztán növényi változatot.
Ma már az Ikeában is kapható növényi hozzávalókból készült, hamis húsgolyó, azonban mint a legtöbb étellel, ezzel is jobban jársz, ha magad készíted el. Nem kell hozzá különösebb konyhai jártasság, azonban van egy fontos hozzávaló, amely nélkül nem garantált a siker.
Ez pedig nem más, mint a szejtán, ami talán elsőre idegennek hangzik, azonban egy évszázadok óta használt alapanyagról van szó. Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, emiatt búzahúsnak is nevezik, búzasikérből készül a keményítők eltávolításával. Az otthoni elkészítéséhez porformában tudod beszerezni, de létezik konyhakész változata is, amely azonban lényegesen drágább és adalékanyagokat is tartalmazhat.
Hamis svéd húsgolyó
Hozzávalók 6 személyre
A hamis golyókhoz:
- 1 fej vöröshagyma negyedekbe vágva
- 1 szál angol zeller
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 ek füstölt paprika
- 3 tk só
- 2 ek szárított tárkony
- 30 g szárított gomba
- 1 tk bors
- 240 ml száraz vörösbor
- 240 ml zöldségalaplé
- 3 ek misopaszta
- 3 ek szójaszósz
- 200 g kemény tofu
- 420 g búzasikér
A szószhoz:
- 750 ml zöldségalaplé
- 400 g paradicsompassata
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva
- 1 db babérlevél
- 1.5 tk só
- 1 tk bors
- 2 tk kakukkfű
- 4 szál friss rozmaring
Elkészítés:
A hamis golyókhoz a tofun és a búzasikéren kívül pakoljunk minden alapanyagot egy késes aprítóba, és dolgozzuk pürés állagúra őket.
Egy külön edényben morzsoljuk össze a tofut, mérjük hozzá a búzasikért, és adjuk az egészet a pasztához. Közepes sebességen turmixoljuk/dagasszuk a keveréket 10-12 percig. Ez lényeges pontja a szejtánkészítésnek, és ne próbáljuk lerövidíteni az időt, különben puha, szivacsos golyókat kapunk a végén.
Dagasztás után formázzunk apró, kb. 30 grammos golyókat a masszából, és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg a felszínüket. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak, szükség lehet 4-5 percre.
Adjuk a karamellizálódott golyókhoz az alaplevet, a paradicsompassatát, a hagymát és a fűszereket, alaposan keverjük össze, és lefedve, alacsony hőfokon főzzük készre 90 perc alatt.
Krémes krumplipürével, barna mártással és vörösáfonya-dzsemmel tálaljuk.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!