Szuper szaftos zöldséggolyók: húsmentesen is finom a svéd kedvenc

Sved husgolyo vegan c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha kipróbálnád, hogy milyen a svédek klasszikusa húsmentesen, akkor készítsd el ezt a tisztán növényi változatot.

Ma már az Ikeában is kapható növényi hozzávalókból készült, hamis húsgolyó, azonban mint a legtöbb étellel, ezzel is jobban jársz, ha magad készíted el. Nem kell hozzá különösebb konyhai jártasság, azonban van egy fontos hozzávaló, amely nélkül nem garantált a siker.

Ez pedig nem más, mint a szejtán, ami talán elsőre idegennek hangzik, azonban egy évszázadok óta használt alapanyagról van szó. Kiváló növényi alapú fehérjeforrás, emiatt búzahúsnak is nevezik, búzasikérből készül a keményítők eltávolításával. Az otthoni elkészítéséhez porformában tudod beszerezni, de létezik konyhakész változata is, amely azonban lényegesen drágább és adalékanyagokat is tartalmazhat.

Megjelent Mentes Anyu 3. könyve!

Mentes Anyu elismert szakmai csapatával együtt összeállította a mentes étkezések 50 legjobb receptjét, hogy multikulináris élményekkel örvendeztesse meg a különleges étrendet követő érdeklődőket. 
A könyvet, a korábbi kötetekkel együtt, a FeminaShopban lehet megvásárolni, kizárólag online.

Promóció

Hamis svéd húsgolyó

Sved husgolyo vegan

Hozzávalók 6 személyre

A hamis golyókhoz:

  • 1 fej vöröshagyma negyedekbe vágva
  • 1 szál angol zeller
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 ek füstölt paprika
  • 3 tk
  • 2 ek szárított tárkony
  • 30 g szárított gomba
  • 1 tk bors
  • 240 ml száraz vörösbor
  • 240 ml zöldségalaplé
  • 3 ek misopaszta
  • 3 ek szójaszósz
  • 200 g kemény tofu
  • 420 g búzasikér

A szószhoz:

  • 750 ml zöldségalaplé
  • 400 g paradicsompassata
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 1 db babérlevél
  • 1.5 tk
  • 1 tk bors
  • 2 tk kakukkfű
  • 4 szál friss rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

A hamis golyókhoz a tofun és a búzasikéren kívül pakoljunk minden alapanyagot egy késes aprítóba, és dolgozzuk pürés állagúra őket.

Egy külön edényben morzsoljuk össze a tofut, mérjük hozzá a búzasikért, és adjuk az egészet a pasztához. Közepes sebességen turmixoljuk/dagasszuk a keveréket 10-12 percig. Ez lényeges pontja a szejtánkészítésnek, és ne próbáljuk lerövidíteni az időt, különben puha, szivacsos golyókat kapunk a végén.

Dagasztás után formázzunk apró, kb. 30 grammos golyókat a masszából, és egy nagyobb serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg a felszínüket. Ahhoz, hogy mindenhol egyenletesen megpiruljanak, szükség lehet 4-5 percre.

Adjuk a karamellizálódott golyókhoz az alaplevet, a paradicsompassatát, a hagymát és a fűszereket, alaposan keverjük össze, és lefedve, alacsony hőfokon főzzük készre 90 perc alatt.

Krémes krumplipürével, barna mártással és vörösáfonya-dzsemmel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük