Omlós citromos keksz tejföllel gyúrva: ebből biztos a repeta

Házi citromos keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A citromos apróság jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnára és kirándulásra is érdemes elvinni, jól fog esni!

A keksz kedvelt finomság, tea, tej, kakaó és kávé mellé is remekül illik. A nassolnivalót érdemes házilag készíteni, mivel sokkal finomabb, mint a boltban kapható. Ne félj tőle, még akkor is sikerülni fog a keksz, ha teljesen rutintalan vagy a sütés világában.

Ha nem szereted a citromot, akkor vaníliarúd kikapart magjával dobd fel, ha pedig a citrusos dolgokat kedveled, akkor kandírozott narancshéjjal vagy narancsvízzel is izgalmassá teheted a tésztát. Sőt, még ehető virágokkal is színesítheted, lehet ez bodza vagy levendula.

Házi citromos keksz

Házi citromos keksz ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 1 csipet
  • 10 dkg cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • kevés liszt a tészta alá
  • porcukor vagy vaníliás cukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot és a sütőport. Ezután a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal dolgozzuk hozzá, utána a tojássárgáját, citrom reszelt héját és a tejfölt is adjuk hozzá, dolgozzuk egyneművé.

A tésztacipót csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4 mm vastagságúra, majd pohár vagy sütiforma segítségével szúrjuk ki.

A tésztakarikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.

A kész kekszeket porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük