Omlós citromos keksz tejföllel gyúrva: ebből biztos a repeta
A citromos apróság jól bírja a csomagolást, ezért uzsonnára és kirándulásra is érdemes elvinni, jól fog esni!
A keksz kedvelt finomság, tea, tej, kakaó és kávé mellé is remekül illik. A nassolnivalót érdemes házilag készíteni, mivel sokkal finomabb, mint a boltban kapható. Ne félj tőle, még akkor is sikerülni fog a keksz, ha teljesen rutintalan vagy a sütés világában.
Ha nem szereted a citromot, akkor vaníliarúd kikapart magjával dobd fel, ha pedig a citrusos dolgokat kedveled, akkor kandírozott narancshéjjal vagy narancsvízzel is izgalmassá teheted a tésztát. Sőt, még ehető virágokkal is színesítheted, lehet ez bodza vagy levendula.
Házi citromos keksz
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dkg liszt
- 1 csipet só
- 10 dkg cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg vaj
- 1 darab tojássárgája
- 1 darab citrom reszelt héja
- 1 evőkanál tejföl
- kevés liszt a tészta alá
- porcukor vagy vaníliás cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk tálba, majd forgassuk hozzá a sót, cukrot és a sütőport. Ezután a kockákra vágott vajat gyors mozdulatokkal dolgozzuk hozzá, utána a tojássárgáját, citrom reszelt héját és a tejfölt is adjuk hozzá, dolgozzuk egyneművé.
A tésztacipót csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőbe 2-3 órára. Ezután a tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk 4 mm vastagságúra, majd pohár vagy sütiforma segítségével szúrjuk ki.
A tésztakarikákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-15 percre.
A kész kekszeket porcukorral vagy vaníliás cukorral megszórva kínáljuk.
-
2024-04-18 08:32:01
-
2024-04-09 10:16:01
-
2024-03-23 11:08:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!