
Fenséges, selymes krémmel töltött Eszterházy-torta: a mutatós desszert házilag készítve is mennyei
A csodaszép torta a magyar gasztronómia egyik nagy büszkesége, amit otthon is el lehet készíteni, a látszat ellenére könnyedén.
A csokitortát mindenki szereti, na jó, a legtöbben odáig vannak érte! Sokan cukrászdából rendelik meg, de ha szeretsz sütni, vagy ha nem is rendelkezel nagy sütési rutinnal, de szeretnéd magad kipróbálni a torták világában, akkor ez a neked való recept!
A desszert tésztájába kakaó kerül, és a krémbe is, na meg sok csoki: ez lehet ét vagy tej, ki mit szeret.
Ha maradna a krémből, akkor tedd hűtőbe, néhány napig eláll, utána használhatod is: töltheted palacsintába, muffint is megkoronázhatsz vele, vagy kávéba és kakaóhoz is keverheted.
Piskóta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót, sütőport és a kakaót.
A tojásokat válasszuk szét.
A tojásfehérjét verjük kemény habbá.
A tojássárgáját a cukrokkal keverjük fehéredésig. Ezután adjuk hozzá az olajat, a lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot.
A masszát simítsuk sütőpapírral bélelt, 24 cm-es tortaformába, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük tűpróbáig. A sütési idő első 10 percében ne nyissuk ki a sütő ajtaját, mert összeesik a tészta. A sütési idő a sütőtől is függ, 30-40 perc, vagy kicsit több is kellhet a tésztának.
Az elkészült tésztát borítsuk rácsra, és várjuk meg, míg teljesen kihűl, majd vágjuk 2-3 lapra.
Krém:
A csokit vízgőz felett olvasszuk fel.
A habtejszínt verjük kemény habbá a cukorral együtt, majd keverjük hozzá a kakaót, a mascarponét és az olvasztott csokit.
Összeállítás:
Egy tortalapot helyezzünk tálcára, majd kenjük meg tetszés szerint krémmel. Ezután helyezzük rá a másik lapot, és kenjük rá a krémet a tetejére és az oldalára is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu