Ételízesítő kocka házilag: így készíts adalékanyag-mentes alaplevet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Drága nagymamám szerette, ha a kamrája tele volt és sok finomság lapult benne, amikből terülj-terülj asztalkámat tudott varázsolni a család nagy örömére. Nagyon kedvelte a különleges fűszereket, bátran bánt velük, a polcán nem vetette meg az úgynevezett ételízesítő kockákat sem, de csak nagy ritkán nyúlt hozzájuk.
Bőven akadnak olyan receptek, amelyekbe kell egy kis plusz, nem elég a szeretet és az izgalmas ízek kombinációja, kell egy titkos összetevő, valami, ami emel a fogás összhatásán. Ilyen az alaplé, ami rengeteg ételnek tesz jót, például a rizottó lelke is. Alaplé azonban nincs mindig kéznél - ilyenkor jön jól a villámmegoldás, vagyis a kész ételízesítő kocka.
A választék gazdag, lehet ma már kapni adalékanyag-mentes ízfokozókat, zöldséges, húsos verziókat, sokan mégsem főznek velük szívesen, ahogyan az én mamám sem tette. Ma már tudom, miért csak dísz volt a kamrájában a leveskocka, ha kellett valamihez, elkészítette saját maga, és a házi, természetes ízfokozókkal emelt főztje színvonalán.
Friss zöldségek, egy serpenyő és egy konyhai robotgép lesz segítségünkre a kockák előállításánál. Megéri kipróbálni, mert utána ez lesz az új titkos fegyveretek a konyhában, ha ételízesítésről van szó.
Házi ételízesítő kocka
Hozzávalók 12 darabhoz
- 1 darab cukkini
- 1 darab angolzeller
- 2 darab sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kisebb méretű burgonya
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
Kapjunk elő egy serpenyőt, a megtisztított, apróra vágott zöldségeket tegyük bele. Mérjünk a serpenyőbe egy evőkanál olajat, majd közepes lángon, gyakran kevergetve dinszteljük a zöldségeket. 10 perc után mehet a zöldségekre a só, majd alapos keverés után addig hagyjuk a tűzhelyen a serpenyőt, amíg a víz - amit a zöldség kiengedett magából - el nem fő.
A kellően összeesett zöldségeket robotgépbe kanalazzuk, és püréállagúra daráljuk.
A zöldségpürét visszakanalazzuk a serpenyőbe, 5 percig alacsony láng felett kevergetjük. Ezután vegyünk elő egy tányért, tegyünk rá sütőpapírt, a pürét kanalazzuk a papírra, majd egy evőkanál segítségével formázzunk belőle téglalapot. Tegyük 12 órára a fagyasztóba. A keményre fagyott tömböt vágjuk kis kockákra, egy ilyen adagból 12 darab lesz. Pár hétig hűtőben tárolhatjuk az ételízesítő kockákat.
Fotó: Getty Images