Hogyan lehet egy müzli annyira finom, mint egy desszert? Így!

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hogy a bolti müzlik nem finomak, cserébe nagyon drágák, és hogy otthon müzlit keverni gazdasági és kulináris szempontokból is sokkal de sokkal jobb, azt már itt jól leírtuk, most pedig szintet lépünk. 

A granola a müzli megdicsőülése, a müzli a köbön, egy olyan reggeli, amire boldogan gondolunk már lefekvéskor is. A zabpehely egy nagyon egyszerű folyamaton esik át, aminek következtében ízes, illatos és nagyon ropogós lesz.

Sok recept létezik ehhez, van, aki mézzel és olajjal készíti, más vajjal, de sok egyéb lehetőség is létezik. Méz helyett használhatunk valamilyen szirupot, esetleg leturmixolt datolyát vagy almapürét is, ha természetesen szeretnénk édesíteni. A zabpelyhet persze a legminimalistább felfogásban meg lehet pirítani csak úgy, minden nélkül is, ezzel a módszerrel is sokkal finomabb lesz az íze, az elképesztően ropogós állagot viszont a méz és olaj keveréke hozza meg.

Az egész élvezeti szintje még egy fokkal emelkedik, ha a sütés félidejében adjuk hozzá a magokat és a kókuszt, így azok is kissé megpirulnak, és fokozódik az ízük. Az aszalt gyümölcsöket viszont csak azután adjuk a keverékhez, hogy kivettük a sütőből - nekik nem tesz jót a pirítás. A lenti arányok csak iránymutatók, mindenki keverje kedve és kamrakészlete szerint a magokat, mazsolákat.

A legfontosabb: a granolát mindig hagyni kell teljesen kihűlni, mielőtt üvegekbe töltjük, különben az üvegben termelődő gőztől felpuhul az oly sok munkával ropogóssá varázsolt müzli, és elvész a lényeg.

Mézes házi granola

DSC 3992

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 500 gramm zabpehely
  • 1 deciliter olaj
  • 100 gramm méz
  • 1 csipet
  • 2 marék mogyoró
  • 2 marék kókuszcsipsz
  • 2 marék dió/mandula
  • 3 marék aszalt gyümölcs
  • 1 marék napraforgómag/lenmag
Recept idők

Elkészítés:

Fogunk egy jó nagy tálat, amibe majd belefér az összes müzli. A tálba öntjük az olajat és a mézet, és pár perc alatt megolvasztjuk a mikróban. Belekeverjük a zabpelyhet és egy nagy lapáttal jó alaposan elkeverjük. Sokáig kell kevergetni, míg az összes zabpelyhet be nem vonja egyenletesen az olajos-mézes keverék. Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral és egyenletesen ráterítjük a zabpelyhet. Betesszük a 180 fokosra előmelegített sütőben és körülbelül 7 percig sütjük. Kivesszük, hozzákeverjük a durvára vágott magokat, és további 7 percig pirítjuk, míg mindenütt aranyszínű nem lesz. Még forrón kicsit sózzuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Csak ekkor keverjük bele az aszalt gyümölcsöket. Üvegekbe töltve tároljuk.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük