Így készül a tökéletes házi kolbász: kétféle fűszerpaprika teszi izgalmassá

Házi kolbász cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A szaftos házi kolbász ropogós kenyérrel és savanyúsággal tökéletes finomság, de krumplis körettel is kínálható.

Az év utolsó két hónapja hagyományosan a disznóvágás ideje, persze januárban és februárban is sokan hódolnak eme tradíciónak. Ilyenkor a sertés minden részét feldolgozzák, készül a finom házi kolbász és a hurka, aminek nincsen párja. Ahhoz, hogy házi kolbászt alkoss, nem szükséges disznóvágáson részt venned, hentesnél mindent beszerezhetsz, ami a finomság előállításához szükséges. A hentesnél kérd bátran a szakember tanácsát, biztos, hogy remek fortélyokkal lát el, amelyektől még ínycsiklandóbb lesz a házi finomság. Azért mi is adunk egy-kettőt, amiket érdemes alkalmazni.

Tippek

  • Ha lehet, jó minőségű fűszerpaprikát használj, mert az sokkal ízletesebb, a színe is szebb lesz a kolbásznak. Ilyen paprikát legkönnyebben a piacon, termelőnél vásárolhatsz.
  • A kolbász ízesítését érdemes saját ízlés szerint alakítani, aki szereti, bátran fűszerezze csípősebbre.
  • Ha a betöltött kolbász kicsit vastagabb, akkor érdemes tűvel megszurkálni, így nem marad benne levegő, sütésnél nem fog kidurrani.
  • A betöltött kolbászt érdemes kiporciózva lefagyasztani, így néhány hónapig tárolható. Ha pedig megkívánod, csak kapd elő a fagyasztóból, engedd ki szobahőmérsékleten, aztán told a sütőbe. Korábbi cikkünket is érdemes elolvasni, melyben a kolbász sütésére adtunk tippeket.

Házi kolbász

Házi kolbász ct

Hozzávalók 8 személyre

  • 8 méter sertésbél
  • víz szükség szerint
  • 5 evőkanál ecet
  • 4 kg sertéslapocka (darálva)
  • 1 kg zsírszalonna (darálva)
  • só ízlés szerint (kb. 4 dkg)
  • fekete őrölt bors ízlés szerint (kb. 1 dkg)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (édes)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (csípős)
  • 1 evőkanál kömény
  • 8 darab reszelt fokhagymagerezd
Recept idők

Elkészítés:

Először a sertésbélt áztassuk annyi hideg vízbe, amennyi ellepi. Ebbe a vízbe keverjük bele az ecetet, mossuk át alaposan, és hagyjuk addig a vízben, míg a húst előkészítjük.

A darált húst és szalonnát keverjük össze a sóval, borssal, fűszerpaprikákkal, köménnyel, fokhagymával. Ezután hurkatöltő segítségével adagoljuk a darált húsos masszát a sertésbélbe.

A tárolásáról és sütéséről fentebb olvashatsz.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon