Illatos, házi szederlikőr: csupán 4 hozzávalóból készül

15
szederlikor
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A házi likőrök igazi kuriózumnak számítanak, ráadásul az év folyamán szinte bármikor elkészíthetők, amikor éppen valamilyen gyümölcsnek szezonja van. Ezúttal egy szedres receptet mutatunk.

A szederlikőrt előszeretettel használják különböző koktélok alapanyagaként is, így ha te sem szeretnél vagyonokat költeni rá, hogy egy villásreggeli mellé egy ilyen koktélt is kérj, főzd meg a saját, házi likőrödet!

A szederlikőr – francia nevén Crème de Mûre – receptünk segítségével közel fél liter nedűt készíthetsz el. A főzet kulcsa a türelem, mivel, mint minden likőr esetében, úgy ennél is hetekről beszélünk, ha arra a kérdésre keressük a választ, hogy mikorra lesz kész?

Tipp

A likőr már két hét után is fogyasztható, azonban ekkor még frissebb, kevésbé telt az íze, és a színe is világosabb. A két hónapig érlelt likőr íze ezzel szemben már összetettebb, a színe pedig már sokkal teltebb, vörösebb, kevésbé élénk.

Házi szederlikőr

szederlikor

Hozzávalók 5 decihez

  • 100 g kristálycukor
  • 120 ml víz
  • 250 ml vodka
  • 180 g szeder
Recept idők

Elkészítés:

A szedret alaposan mossuk meg.

Egy előzőleg kiforralt, steril üvegbe tegyük bele a szedret és a cukrot, majd keverjük össze.

Adjuk hozzá a vodkát és a vizet.

Fedjük le, majd tároljuk az üveget sötét, hűvös helyen minimum 2 hétig, maximum 2 hónapig.

A likőrt néhány naponta rázzuk fel.

Amikor késznek érezzük – kb. 1 hónap eltelte után az igazi –, a likőrt szűrjük le egy szitán át egy szintén steril üvegbe. 

A kész likőrt használjuk üde, nyári koktélok készítéséhez!

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon