Sűrű, házi vaníliás pudinggal töltött csiga: leveles tésztából is készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A vaníliás csiga többféle tésztából készülhet, a legfinomabb házi kelttel, de az egyszerűség kedvéért bolti leveles tésztát is használhatsz.
A péksütemények csodálatos világában a kakaós csiga a legnagyobb favorit, persze mellette szorosan tartja a lépést a túrós vagy a diós csiga. Ha kipróbálnál valami különlegesebbet, akkor készítsd el vaníliás töltelékkel gazdagítva, amelybe, ha szeretnéd, még mazsolát is keverhetsz, sőt csokiba mártott aszalványt is használhatsz.
A vaníliás, mazsolás csiga népszerű francia sütemény, eredetileg croissant-tésztából készül, de kelttel vagy bolti levelessel is kivitelezhető. A tölteléket főzd jó sűrűre, úgy biztos, nem fog kifolyni a tésztából. Ha túl sokra sikerült a házi puding, fóliázd le és tedd el a hűtőbe, 1-2 napon belül fogyaszd el, akár reggeli gofri mellé.
Egy egyszerű praktikáknak köszönhetően nem lesz bőrös a puding teteje, olvasd el a témában írt korábbi cikkünket! Ha pedig csokipudinggal töltenéd meg a tésztát, ezt a receptet kövesd.
Házi vaníliás pudinggal töltött csiga
Hozzávalók 4 személyre
Tészta:
- 50 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 2.5 dl tej
- 1 csomag élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál vaníliakivonat
- 200 g vaj
Töltelék:
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 darab vaníliarúd
- 2 darab tojássárgája
- 2 evőkanál liszt
- mazsola ízlés szerint (opcionális)
Tetejére:
- 1 darab tojás
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk egybe a sóval.
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot, várjunk 8-10 percet, amíg felfut, majd adjuk a lisztes keverékhez a vaníliakivonattal és a vajjal együtt, gyúrjunk belőle rugalmas tésztát.
A begyúrt tésztát takarjuk le konyharuhával, és 1 óra alatt kelesszük a duplájára.
Töltelék:
2 dl tejet öntsünk lábasba és kezdjük el felmelegíteni, közben adjuk hozzá a cukrot, vaníliás cukrot és a vaníliarúd kikapart belsejét, forraljuk egybe.
A maradék tejet öntsük edénybe, adjuk hozzá a tojássárgáját és a lisztet, keverjük csomómentesre, utána keverjük egybe a forró tejjel, majd alacsony láng felett főzzük sűrűre.
A pudinghoz keverjük hozzá a mazsolát.
Összeállítás:
A pihent tésztát borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, majd kenjük rá a tölteléket, utána tekerjük fel szorosan úgy, mint ahogy a kakaós csigát szoktuk.
A feltekert tésztából vágjunk 2 ujjnyi darabokat, helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, pihentessük még 30 percig.
A csigák tetejét kenjük meg felvert tojással, majd 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images