
A 10 legfinomabb zöldségpüré a krumplin túl – Diétás alternatívák
A köretek közül elsőként szinte mindenkinek a krumpli jut eszébe, ezt a népszerű és mindenhol kapható zöldséget változatosan lehet felhasználni.
A nagy világjáróknak nem kell bemutatni a britek kedvelt utcai finomságát, a fish and chipset, amely mellé kötelező a zöldborsópüré. A selymes pürét otthon is elkészítheted, akár a vasárnapi rántott hús vagy fasírt mellé, és még szendvicsbe is kenheted.
Ahogy már említettem, a világkonyha szereti a selymes zöldborsópürét, a finomság többféle módon készülhet. A britek citrommal vagy mentával adják meg a hangulatát, a franciák inkább vajjal vagy tejszínnel bolondítják meg, az olaszok pedig ricottával és parmezánnal dúsítják. Mi most citromosan ajánljuk, de ha ínyenc vagy, akkor 1-2 evőkanál reszelt füstölt sajttal is megbolondíthatod, ami remekül illik a citrus frissességéhez.
Ha újborsóval dolgozunk, pucoljuk meg, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. A borsó főzővizéből tegyünk félre 1-2 dl-t, majd szűrjük le.
A leszűrt borsót turmixoljuk simára, közben a mentett léből folyamatosan adagoljunk hozzá annyit, amennyi a selymes textúra kialakításához kell.
Ezután tegyük vissza a pürét a tűzhelyre, adjuk hozzá a vajat, ízesítsük sóval, borssal citromlével, majd 1-2 perc főzés után kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu