Hűsítő orosz leves az okroshka: a zöldségeket krémes kefir borítja

okroshka3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A ropogós retek és uborka tökéletes kontrasztot képez a puha krumplival és tojással, a krémes lé pedig felteszi az i-re a pontot.

Ha hideg, de tartalmas levesre vágysz, az orosz leves, az okroshka a tökéletes választás. Maga a lé turmixgépben készül, kefir vagy író az alapja, úgyhogy nagyon friss és könnyed, forró napokon különösen jólesik majd. A tejterméket főtt tojássárgájával és mustárral kell kikeverni, előbbitől krémes, utóbbitól ízletes lesz, de egy kevés citromlé is gazdagítja, hogy még frissebb legyen az összhatás.

Az okroshka a levesbetétektől lesz laktató, ropogós zöldségek, főtt krumpli és tojás is kerül bele, de egy jó nagy csokor kapor sem hiányozhat belőle. Bár a krumpli és a tojás főzésére időt kell szánni, amíg elkészülnek, addig össze tudod vágni a zöldségeket, úgyhogy összességében egy gyors receptről van szó.

Okroshka

okroshka4

Hozzávalók 6 személyre:

  • 2 nagy darab krumpli
  • 4 darab tojás
  • 3 darab salátauborka
  • 5 darab retek
  • 2 szál újhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 1 liter kefir/író
  • 0.5 darab citrom leve
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit főzzük puhára bő, forrásban lévő sós vízben. Mikor már a villa könnyen belemegy, szűrjük le, öblítsuk át hideg vízzel. Húzzuk le a héját, majd vágjuk apró kockákra.

Közben készítsük el a tojásokat is, forrástól számítva 8-10 percig főzzük őket, majd szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel. Pucoljuk meg őket, majd vágjuk félbe. A sárgájukat kanalazzuk egy kis tálba, a fehérjét vágjuk apró kockákra, adjuk a krumplihoz.

A kefirt/írót, a mustárt, a citromlevet és a tojássárgáját dolgozzuk össze turmixgépben. Mikor egynemű a lé, sózzuk, borsozzuk, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.

Az uborkát, ha szükséges, pucoljuk meg, majd szintén vágjuk apró kockákra. Járjunk el így a retekkel is. Az újhagymát karikázzuk fel. Keverjünk össze minden zöldséget. A kaprot aprítsuk össze. 

Tálalhatunk is: tegyünk a tányér közepére a krumpliból és a tojásból, majd 1-2 evőkanállal a zöldségekből, végül szórjuk meg kaporral. Öntsük köré a kefires levet, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük