Orosz okroshka: hideg kefires leves uborkával és ropogós retekkel
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Az okroshka az oroszok hideg nyári levese, amit még főzni sem kell. Ráadásul tele van vitaminnal, friss zöldségekkel, zöldfűszerekkel és kefirrel.
Nyáron nem igazán kívánjuk a forró, sűrű leveseket, inkább valami hideg esik jól. Szerencsére ilyenkor tele van a kert friss, ropogós zöldségekkel - legszívesebben mindenhez ezeket ennénk. De mit készítsünk belőlük? Megint salátát? Na nem, azt már unjuk. Levest? Abban szétfőnek, elvesztik az állagukat. Biztos ez?
Roppanós zöldségek
Egy ilyen dilemma után találtam rá az orosz levesre. A zöldségek, mint levesbetétek kerülnek a lébe, így az uborka, retek, hagyma, mind-mind roppanós marad. A friss kapor és citromlé pedig megkoronázza az ételt, minden falatban ott van a nyár.
Leves kefirből
A leves érdekessége a lé. Ugyanis nem másból, mint kefirből áll, amit mustárral, citromlével, sóval, borssal és tojássárgájával turmixolunk össze. Igen, elég extra, de igen, érdemes kipróbálni. Ha valaki enyhítené az ízeket, hagyja el a mustárt, tegyen bele kevesebb citromlevet, de kefir helyett joghurtot is használhat, ebben az esetben vízzel hígítsa.
Okroshka
Hozzávalók 6 adaghoz
Levesbetét
- 3 darab krumpli
- 4 darab tojás
- 3 darab uborka
- 8 darab retek
- 2 darab zöldhagyma
- 1 marék kapor
- opcionális menta
Lé
- 2 kávéskanál dijoni mustár
- 1 liter kefir (vagy joghurt és víz fele-fele arányban)
- ízlés szerint citromlé
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Főzzük meg a tojást és a krumplit. A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk össze apróra, a tojásokat pucoljuk meg, szedjük külön a fehérjét és a sárgáját. A fehérjét daraboljuk össze, a sárgáját tegyük félre, később lesz rá szükség.
Az uborkát, a retket, a hagymát és a fűszereket is aprítsuk össze, tegyük őket egy tálba a tojással és krumplival együtt. Sózzuk, borsozzuk.
A lé hozzávalóit dolgozzuk össze egy turmixgépben, de adjuk hozzá a főtt tojássárgákat is, azt is turmixoljuk bele. Ha túl sűrűnek érezzük, vagy joghurtot használtunk hozzá, akkor vízzel lehet hígítani. Tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
Szedjünk minden tányérba az összeaprított zöldségekből, erre merjük a levet. Zöldfűszerekkel megszórva, citromlével meglocsolva tálaljuk.
Fotó: Getty Images