Hamis húsgolyó olasz módra: tökéletes választás mentes napokra
Ha legközelebb megkívánod a klasszikus olasz fogást, akkor próbáld ki helyette ezt a reformváltozatot.
Valódi ízbomba ez a currys szósszal nyakon öntött húsgolyó, ugyanis rengeteg izgalmas, intenzív ízű fűszer kerül bele, mint a gyömbér, a halszósz vagy a lényegi elem, a currypaszta. Ezt ázsiai üzletekben szerezheted be, de ma már a legtöbb hipermarket polcán is megtalálható.
A piros currypasztában olyan fűszerek kapnak helyet, mint a chili, a citromfű, a kaffir lime levele vagy héja és a galangál, ebből kifolyólag egy csípős, aromás keverékről van szó. Érdemes lágyítani az ízén, amit mi kókusztejjel és cukorral tettünk meg, így pont tökéletes egyensúlyba kerültek az édes, csípős, sós aromák.
A fűszerpaszta nem csak a szószban, a húsgolyóban is helyet kap, így annak is intenzív, enyhén csípős íze lesz, érdemes kipróbálni!
A húsgolyóhoz a zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk egészen finomra, a fokhagymát hámozzuk meg, reszeljük le.
Gyúrjuk egybe a húsgolyó minden hozzávalóját, majd tegyük a masszát a hűtőbe kb. fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázzunk a húsból diónyi golyókat, majd tegyük őket az előkészített tepsire. Süssük őket 25-30 percig, míg szépen megpirulnak kívülről.
Közben készítsük el a szószt: forrósítsuk fel az olajat egy nagy, széles serpenyőben, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és paprikát. Kb. 5-6 perc dinsztelés után adjuk hozzá a gyömbért, majd 1 perc múlva a currypasztát is. Keverjünk össze mindent, pirítsuk 2-3 percig.
Öntsük fel a kókusztejjel, adjuk hozzá a halszószt és a cukrot. Főzzük 5-8 percig, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk. Tegyük a szószba a megsült húsgolyókat, majd melegítsük össze pár perc alatt.
Friss korianderrel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu