Húsmentes hétfő: marokkói padlizsánpörkölt
Ettől az íztől elájultunk, aztán röhögtünk egyet a kalóriatartalmán
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A padlizsánt egész évben imádjuk, szezonban pedig legszívesebben padlizsánt ennénk padlizsánnal. Íze eredetileg nem sok van, a szivacsos szerkezete miatt azonban tökéletesen magába tud szívni mindenféle ízt. Könnyen, gyorsan elkészíthető, ízdús, de kalóriaszegény ételek alapjának tökéletes.
Ráadásul, egy jó padlizsánpörkölt után nem is szokás firtatni, hogy hol a hús az ételből, mivel nem hiányzik senkinek. Ezt az ételt a piacról hazafelé találtam ki, tudtam, hogy valami arabos ízvilágot szeretnék létrehozni, mert imádom az édes-sós-fűszeres ételeket. Került bele menta, mazsola, fokhagyma, római- és édeskömény mag, petrezselyem - csupa, csupa finomság.
A köret ennek megfelelően a semleges ízű bulgur lett, de nyugodtan lehet kuszkusszal, vagy simán rizzsel is főzni, amit jobban szeretsz, vagy amelyiket jobban bele tudod építeni a diétádba. Mindent egybevetve tíz perc munkával lett isteni ebédünk, próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni!
Nagyszerű íz, alig néhány kalória
A padlizsán ugyanis simán, bármiféle táplálkozási szokásba belefér, így ez a belőle készült étel is. Ebéd után röhögve konstatáltuk a férjemmel, hogy itt van (volt) ez az abbahagyhatatlanul finom étel, amiben nagyjából annyi kalória volt, mint egy marék mogyoróban: ettünk egy csomó fűszert, meg két padlizsánt, de isteni volt! Oké, a köretet külön kell hozzászámolni, de kit érdekel?!
Marokkói padlizsánpörkölt
Hozzávalók 3 adaghoz
- 3 evőkanál olaj
- 1 fej hagyma
- 2 darab padlizsán
- 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (őrölt paprika, koriandermag, kurkuma, édeskömény, fokhagyma, mustármag, római kömény, feketebors, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg)
- 1 gerezd fokhagyma még
- 1 darab paradicsom
- 1 marék mazsola
- 5 darab mentalevél
- 5 darab petrezselyem
Elkészítés:
Rádobjuk a padlizsánt, és egy kicsit megforgatjuk a hagymán. Rászórjuk a fűszereket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Hozzáadjuk a paradicsomot darabokra vágva, és a többi hozzávalót, a petrezselyemzöld kivételével.
Lefedve rotyogtatjuk 20 percig, utána levesszük a fedőt, és úgy is forraljuk kicsit, hogy besűrűsödjön. Amikor kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Amíg fő az étel, feltehetjük a köretet. Én nagy szemű bulgurt főztem, a módszer ugyanaz, mint a rizsnél: megfuttatom kis olajon, majd feltöltöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom, és lassú tűzön, fedél alatt párolom negyed órán át. Utána elzárom, és még hagyom párolódni öt percet.