Húsmentes hétfő: marokkói padlizsánpörkölt
Ettől az íztől elájultunk, aztán röhögtünk egyet a kalóriatartalmán

3
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A padlizsánt egész évben imádjuk, szezonban pedig legszívesebben padlizsánt ennénk padlizsánnal. Íze eredetileg nem sok van, a szivacsos szerkezete miatt azonban tökéletesen magába tud szívni mindenféle ízt. Könnyen, gyorsan elkészíthető, ízdús, de kalóriaszegény ételek alapjának tökéletes.

Ráadásul, egy jó padlizsánpörkölt után nem is szokás firtatni, hogy hol a hús az ételből, mivel nem hiányzik senkinek. Ezt az ételt a piacról hazafelé találtam ki, tudtam, hogy valami arabos ízvilágot szeretnék létrehozni, mert imádom az édes-sós-fűszeres ételeket. Került bele menta, mazsola, fokhagyma, római- és édeskömény mag, petrezselyem - csupa, csupa finomság.

A köret ennek megfelelően a semleges ízű bulgur lett, de nyugodtan lehet kuszkusszal, vagy simán rizzsel is főzni, amit jobban szeretsz, vagy amelyiket jobban bele tudod építeni a diétádba. Mindent egybevetve tíz perc munkával lett isteni ebédünk, próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni!

Nagyszerű íz, alig néhány kalória

A padlizsán ugyanis simán, bármiféle táplálkozási szokásba belefér, így ez a belőle készült étel is. Ebéd után röhögve konstatáltuk a férjemmel, hogy itt van (volt) ez az abbahagyhatatlanul finom étel, amiben nagyjából annyi kalória volt, mint egy marék mogyoróban: ettünk egy csomó fűszert, meg két padlizsánt, de isteni volt! Oké, a köretet külön kell hozzászámolni, de kit érdekel?!

Marokkói padlizsánpörkölt

marokkói padlizsán

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab padlizsán
  • 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (őrölt paprika, koriandermag, kurkuma, édeskömény, fokhagyma, mustármag, római kömény, feketebors, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg)
  • 1 gerezd fokhagyma még
  • 1 darab paradicsom
  • 1 marék mazsola
  • 5 darab mentalevél
  • 5 darab petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük olajon. Közben kockákra vágjuk a padlizsánt (héjastól, nem kell megpucolni).
Rádobjuk a padlizsánt, és egy kicsit megforgatjuk a hagymán. Rászórjuk a fűszereket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Hozzáadjuk a paradicsomot darabokra vágva, és a többi hozzávalót, a petrezselyemzöld kivételével.

Lefedve rotyogtatjuk 20 percig, utána levesszük a fedőt, és úgy is forraljuk kicsit, hogy besűrűsödjön. Amikor kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Amíg fő az étel, feltehetjük a köretet. Én nagy szemű bulgurt főztem, a módszer ugyanaz, mint a rizsnél: megfuttatom kis olajon, majd feltöltöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom, és lassú tűzön, fedél alatt párolom negyed órán át. Utána elzárom, és még hagyom párolódni öt percet.
Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon