Húsmentes hétfő: marokkói padlizsánpörkölt
Ettől az íztől elájultunk, aztán röhögtünk egyet a kalóriatartalmán

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A padlizsánt egész évben imádjuk, szezonban pedig legszívesebben padlizsánt ennénk padlizsánnal. Íze eredetileg nem sok van, a szivacsos szerkezete miatt azonban tökéletesen magába tud szívni mindenféle ízt. Könnyen, gyorsan elkészíthető, ízdús, de kalóriaszegény ételek alapjának tökéletes.

Ráadásul, egy jó padlizsánpörkölt után nem is szokás firtatni, hogy hol a hús az ételből, mivel nem hiányzik senkinek. Ezt az ételt a piacról hazafelé találtam ki, tudtam, hogy valami arabos ízvilágot szeretnék létrehozni, mert imádom az édes-sós-fűszeres ételeket. Került bele menta, mazsola, fokhagyma, római- és édeskömény mag, petrezselyem - csupa, csupa finomság.

A köret ennek megfelelően a semleges ízű bulgur lett, de nyugodtan lehet kuszkusszal, vagy simán rizzsel is főzni, amit jobban szeretsz, vagy amelyiket jobban bele tudod építeni a diétádba. Mindent egybevetve tíz perc munkával lett isteni ebédünk, próbáljátok ki ti is, nem fogjátok megbánni!

Nagyszerű íz, alig néhány kalória

A padlizsán ugyanis simán, bármiféle táplálkozási szokásba belefér, így ez a belőle készült étel is. Ebéd után röhögve konstatáltuk a férjemmel, hogy itt van (volt) ez az abbahagyhatatlanul finom étel, amiben nagyjából annyi kalória volt, mint egy marék mogyoróban: ettünk egy csomó fűszert, meg két padlizsánt, de isteni volt! Oké, a köretet külön kell hozzászámolni, de kit érdekel?!

Marokkói padlizsánpörkölt

marokkói padlizsán

Hozzávalók 3 adaghoz

  • 3 evőkanál olaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 darab padlizsán
  • 1 evőkanál marokkói fűszerkeverék (őrölt paprika, koriandermag, kurkuma, édeskömény, fokhagyma, mustármag, római kömény, feketebors, fahéj, kakukkfű, szegfűszeg)
  • 1 gerezd fokhagyma még
  • 1 darab paradicsom
  • 1 marék mazsola
  • 5 darab mentalevél
  • 5 darab petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük olajon. Közben kockákra vágjuk a padlizsánt (héjastól, nem kell megpucolni).

Rádobjuk a padlizsánt, és egy kicsit megforgatjuk a hagymán. Rászórjuk a fűszereket, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Hozzáadjuk a paradicsomot darabokra vágva, és a többi hozzávalót, a petrezselyemzöld kivételével.

Lefedve rotyogtatjuk 20 percig, utána levesszük a fedőt, és úgy is forraljuk kicsit, hogy besűrűsödjön. Amikor kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Amíg fő az étel, feltehetjük a köretet. Én nagy szemű bulgurt főztem, a módszer ugyanaz, mint a rizsnél: megfuttatom kis olajon, majd feltöltöm kétszeres mennyiségű forró vízzel, sózom, és lassú tűzön, fedél alatt párolom negyed órán át. Utána elzárom, és még hagyom párolódni öt percet.
Ezt is szeretjük