Hideg, majonézes tojássaláta: ott a helye a húsvéti asztalon

tojássalátacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Krémes, pikáns és a friss hagyma roppanóssága teszi izgalmassá a pompás tojássalátát, mely remekül illik sült sonka vagy valamilyen hús mellé.

Minden ünnepnek megvannak a hagyományai. Húsvétkor az egyik örök klasszikus a tojás, mely főve, krém vagy saláta formájában kerül az asztalra.

A tojást nem csak enni szokás húsvétkor, ilyenkor a lányok tojást festenek a locsolóknak. Eme hagyomány régre nyúlik vissza, eredetileg csak piros festékkel öltöztették fel a tojást, mivel a szín Jézus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés és az örök élet jelképe, a néphagyomány szerint a családot és a termékenységet szimbolizálja.

Így lesz igazán finom a tojássaláta

A szokásoknak eleget téve, az én ünnepi asztalomon is ott lesz a tojás, saláta vagy kence formájában. A tojássaláta számomra akkor a legízletesebb, ha valamilyen szezonális, tavaszi zöldség is roppan benne. Lehet az vékonyan szeletelt retek vagy újhagyma, sőt még medvehagyma is elfér benne. Idén póréhagymával és lila hagymával dúsítottam. Ha a család nem veti meg a tüzes zamatot, akkor 1 darab chilipaprika vagy savanyított jalapeño paprika is elfér benne.

Húsvéti majonézes tojássaláta

tojássalátact

Hozzávalók 4 személyre

  • 10 darab tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 200 g majonéz
  • 1 evőkanál mustár
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 szál póréhagyma
  • 1 darab lila hagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tojást forrásban lévő vízben, 8-12 perc alatt főzzük keményre, utána hűtsük ki, pucoljuk meg, és vágjuk fel tetszőlegesen.

A tejfölt mérjük tálba, keverjük hozzá a majonézt, mustárt, sót és borsot.

A felvágott tojáshoz keverjük hozzá a tetszőlegesen felszeletelt póréhagymát és lila hagymát. Ezután a majonézes keveréket is forgassuk hozzá.

A salátát tálalásig hűtőben tároljuk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük