Majonézes-sonkás saláta a húsvéti asztalra: sok zöldségtől lesz laktató
Az Olivier-saláta nagyon hasonlít a franciasalátára, a különbség csak annyi, hogy az egyikben hústerméknek is jut hely.
Minden ünnepnek megvannak a hagyományai. Húsvétkor az egyik örök klasszikus a tojás, mely főve, krém vagy saláta formájában kerül az asztalra.
A tojást nem csak enni szokás húsvétkor, ilyenkor a lányok tojást festenek a locsolóknak. Eme hagyomány régre nyúlik vissza, eredetileg csak piros festékkel öltöztették fel a tojást, mivel a szín Jézus vérét jelképezi. A tojás az újjászületés és az örök élet jelképe, a néphagyomány szerint a családot és a termékenységet szimbolizálja.
A szokásoknak eleget téve, az én ünnepi asztalomon is ott lesz a tojás, saláta vagy kence formájában. A tojássaláta számomra akkor a legízletesebb, ha valamilyen szezonális, tavaszi zöldség is roppan benne. Lehet az vékonyan szeletelt retek vagy újhagyma, sőt még medvehagyma is elfér benne. Idén póréhagymával és lila hagymával dúsítottam. Ha a család nem veti meg a tüzes zamatot, akkor 1 darab chilipaprika vagy savanyított jalapeño paprika is elfér benne.
A tojást forrásban lévő vízben, 8-12 perc alatt főzzük keményre, utána hűtsük ki, pucoljuk meg, és vágjuk fel tetszőlegesen.
A tejfölt mérjük tálba, keverjük hozzá a majonézt, mustárt, sót és borsot.
A felvágott tojáshoz keverjük hozzá a tetszőlegesen felszeletelt póréhagymát és lila hagymát. Ezután a majonézes keveréket is forgassuk hozzá.
A salátát tálalásig hűtőben tároljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors