![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tartalmas, immunerősítő ramen leves házilag – Tápláló gyógyír a hűvös napokra
![rcover](https://kep.index.hu/1/0/3578/35782/357820/35782007_2735977_3d51630f7f2cff2194c569ebd3972240_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Egy tányérnyi ízletes, forró ramen leves gyógyír testnek és léleknek, tele van ásványi anyagokkal, rengetegféleképpen variálható, sosem tud ráunni az ember.
A ramenről azt szokták mondani, igazi szuperétel, hisz tele van egészséges alapanyagokkal: kerül bele például gyömbér és fokhagyma, ezek a hozzávalók immunerősítőnek is kiválóak.
A tartalmas leves 1958-ban, az instant leves őrületének köszönhetően terjedt el a világon, vált igazán ismertté. A ramen egy praktikus étel, amit érdemes a kamrában tartani, igaz, a zacskós változatnak vajmi kevés köze van az eredetihez - ha kíváncsi vagy, milyen is lehet az igazi ramen-élmény, nem kell Japánig vagy Kínáig repülnöd, te is el tudod otthon készíteni.
Sok-sok fűszer és redukálás
Rengeteg minden kerülhet ebbe a tartalmas csodalevesbe, mehet bele hús vagy csak zöldségek. A fűszerekből szerelkezz fel, gyömbérből a frissnek nincsen párja, de az őrölt változata is megteszi, ha nincs más kéznél. A leves titka, hogy a zöldség- vagy húsalaplevet a fűszerekkel kell egybeforralni, majd redukálni, vagyis a folyadék jelentős részének el kell párolognia, hogy elérje a kívánt sűrűséget, így sokkal erőteljesebb zamata lesz.
A zöldségek, hús, tészta, tojás, vagyis a levesbetétek külön készülnek, a zöldségeket nyers állapotukban érdemes felhasználni, vékonyan felszeletelni, belehelyezni a tálba és rájuk önteni a forró, ízekben gazdag levest, de külön is le lehet őket pirítani. Ha hús is kerülne a levesbe, akkor serpenyőben vagy tepsiben legyen megsütve, a legjobb, ha kacsa- vagy csirkemellet használsz, amit feszeletelve tegyél a leveses tálba.
Immunerősítő ramen leves
![rlct](https://kep.index.hu/1/0/3578/35782/357820/35782031_8ea9d1b732f16ac6a7ad3f144ac245b5_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
- 2 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál szójaszósz
- 1 evőkanál Worcestershire-szósz
- 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
- 1 teáskanál chilipor vagy chiliszósz
- 1 teáskanál gyömbér
- 200 milliliter víz
- 500 gramm gomba
- 400 gramm ramen tészta
- 4 darab főtt tojás
- 150 gramm bébispenót vagy kínai kel
- 2 darab sárgarépa
- 2 marék újhagyma
- 1 evőkanál pirított szezámmag
- só és bors ízlés szerint
- cukor szükség szerint
- olaj kevés
Elkészítés:
Egy magas falú lábasban keverjük össze az alaplevet a zúzott fokhagymával, szójaszósszal, Worcestershire-szósszal, gyömbérrel, chilivel, kínai ötfűszer keverékkel és a vízzel, majd forraljuk fel. Utána vegyük vissza alatta a hőfokot, majd redukáljuk a folyadékot, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. A levet ízesítsük, kerüljön bele só és bors, cukor, ha édeskésre szeretnénk.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.
A tojásokat főzzük meg forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt.
A gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg.
A sárgarépákat vágjuk fel julienne-re, az újhagymát finomra, a bébispenótot vagy a kínai kelt mossuk meg (ha szeretnéd, a répákat is megpiríthatod).
Tálalásnál egy szép nagy leveses tálba szedjünk tésztát, rá vagy mellé kerüljön a gombából, répából, hagymából, bébispenótból vagy kínai kelből. A tojást félbevágva helyezzük a tálba, majd kanalazzunk rá a forró léből, végül szezámmaggal is szórjuk meg a levest.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!