Tartalmas, immunerősítő ramen leves házilag – Tápláló gyógyír a hűvös napokra

rcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Egy tányérnyi ízletes, forró ramen leves gyógyír testnek és léleknek, tele van ásványi anyagokkal, rengetegféleképpen variálható, sosem tud ráunni az ember.

A ramenről azt szokták mondani, igazi szuperétel, hisz tele van egészséges alapanyagokkal: kerül bele például gyömbér és fokhagyma, ezek a hozzávalók immunerősítőnek is kiválóak.

A tartalmas leves 1958-ban, az instant leves őrületének köszönhetően terjedt el a világon, vált igazán ismertté. A ramen egy praktikus étel, amit érdemes a kamrában tartani, igaz, a zacskós változatnak vajmi kevés köze van az eredetihez - ha kíváncsi vagy, milyen is lehet az igazi ramen-élmény, nem kell Japánig vagy Kínáig repülnöd, te is el tudod otthon készíteni.

Sok-sok fűszer és redukálás

Rengeteg minden kerülhet ebbe a tartalmas csodalevesbe, mehet bele hús vagy csak zöldségek. A fűszerekből szerelkezz fel, gyömbérből a frissnek nincsen párja, de az őrölt változata is megteszi, ha nincs más kéznél. A leves titka, hogy a zöldség- vagy húsalaplevet a fűszerekkel kell egybeforralni, majd redukálni, vagyis a folyadék jelentős részének el kell párolognia, hogy elérje a kívánt sűrűséget, így sokkal erőteljesebb zamata lesz.

A zöldségek, hús, tészta, tojás, vagyis a levesbetétek külön készülnek, a zöldségeket nyers állapotukban érdemes felhasználni, vékonyan felszeletelni, belehelyezni a tálba és rájuk önteni a forró, ízekben gazdag levest, de külön is le lehet őket pirítani. Ha hús is kerülne a levesbe, akkor serpenyőben vagy tepsiben legyen megsütve, a legjobb, ha kacsa- vagy csirkemellet használsz, amit feszeletelve tegyél a leveses tálba.

Immunerősítő ramen leves

rlct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • 1 teáskanál chilipor vagy chiliszósz
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 200 milliliter víz
  • 500 gramm gomba
  • 400 gramm ramen tészta
  • 4 darab főtt tojás
  • 150 gramm bébispenót vagy kínai kel
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 marék újhagyma
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • só és bors ízlés szerint
  • cukor szükség szerint
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú lábasban keverjük össze az alaplevet a zúzott fokhagymával, szójaszósszal, Worcestershire-szósszal, gyömbérrel, chilivel, kínai ötfűszer keverékkel és a vízzel, majd forraljuk fel. Utána vegyük vissza alatta a hőfokot, majd redukáljuk a folyadékot, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. A levet ízesítsük, kerüljön bele só és bors, cukor, ha édeskésre szeretnénk.

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A tojásokat főzzük meg forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt.

A gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg.

A sárgarépákat vágjuk fel julienne-re, az újhagymát finomra, a bébispenótot vagy a kínai kelt mossuk meg (ha szeretnéd, a répákat is megpiríthatod).

Tálalásnál egy szép nagy leveses tálba szedjünk tésztát, rá vagy mellé kerüljön a gombából, répából, hagymából, bébispenótból vagy kínai kelből. A tojást félbevágva helyezzük a tálba, majd kanalazzunk rá a forró léből, végül szezámmaggal is szórjuk meg a levest.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük