Tartalmas, immunerősítő ramen leves házilag – Tápláló gyógyír a hűvös napokra

rcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egy tányérnyi ízletes, forró ramen leves gyógyír testnek és léleknek, tele van ásványi anyagokkal, rengetegféleképpen variálható, sosem tud ráunni az ember.

A ramenről azt szokták mondani, igazi szuperétel, hisz tele van egészséges alapanyagokkal: kerül bele például gyömbér és fokhagyma, ezek a hozzávalók immunerősítőnek is kiválóak.

A tartalmas leves 1958-ban, az instant leves őrületének köszönhetően terjedt el a világon, vált igazán ismertté. A ramen egy praktikus étel, amit érdemes a kamrában tartani, igaz, a zacskós változatnak vajmi kevés köze van az eredetihez - ha kíváncsi vagy, milyen is lehet az igazi ramen-élmény, nem kell Japánig vagy Kínáig repülnöd, te is el tudod otthon készíteni.

Sok-sok fűszer és redukálás

Rengeteg minden kerülhet ebbe a tartalmas csodalevesbe, mehet bele hús vagy csak zöldségek. A fűszerekből szerelkezz fel, gyömbérből a frissnek nincsen párja, de az őrölt változata is megteszi, ha nincs más kéznél. A leves titka, hogy a zöldség- vagy húsalaplevet a fűszerekkel kell egybeforralni, majd redukálni, vagyis a folyadék jelentős részének el kell párolognia, hogy elérje a kívánt sűrűséget, így sokkal erőteljesebb zamata lesz.

A zöldségek, hús, tészta, tojás, vagyis a levesbetétek külön készülnek, a zöldségeket nyers állapotukban érdemes felhasználni, vékonyan felszeletelni, belehelyezni a tálba és rájuk önteni a forró, ízekben gazdag levest, de külön is le lehet őket pirítani. Ha hús is kerülne a levesbe, akkor serpenyőben vagy tepsiben legyen megsütve, a legjobb, ha kacsa- vagy csirkemellet használsz, amit feszeletelve tegyél a leveses tálba.

Immunerősítő ramen leves

rlct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 liter alaplé (zöldség vagy csirke)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 2 teáskanál kínai ötfűszer keverék
  • 1 teáskanál chilipor vagy chiliszósz
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 200 milliliter víz
  • 500 gramm gomba
  • 400 gramm ramen tészta
  • 4 darab főtt tojás
  • 150 gramm bébispenót vagy kínai kel
  • 2 darab sárgarépa
  • 2 marék újhagyma
  • 1 evőkanál pirított szezámmag
  • só és bors ízlés szerint
  • cukor szükség szerint
  • olaj kevés
Recept idők

Elkészítés:

Egy magas falú lábasban keverjük össze az alaplevet a zúzott fokhagymával, szójaszósszal, Worcestershire-szósszal, gyömbérrel, chilivel, kínai ötfűszer keverékkel és a vízzel, majd forraljuk fel. Utána vegyük vissza alatta a hőfokot, majd redukáljuk a folyadékot, míg el nem érjük a kívánt sűrűséget. A levet ízesítsük, kerüljön bele só és bors, cukor, ha édeskésre szeretnénk.

A tésztát főzzük ki a csomagoláson írtak szerint.

A tojásokat főzzük meg forrásban lévő vízben 7-8 perc alatt.

A gombákat serpenyőben, kevés olajon pirítsuk meg.

A sárgarépákat vágjuk fel julienne-re, az újhagymát finomra, a bébispenótot vagy a kínai kelt mossuk meg (ha szeretnéd, a répákat is megpiríthatod).

Tálalásnál egy szép nagy leveses tálba szedjünk tésztát, rá vagy mellé kerüljön a gombából, répából, hagymából, bébispenótból vagy kínai kelből. A tojást félbevágva helyezzük a tálba, majd kanalazzunk rá a forró léből, végül szezámmaggal is szórjuk meg a levest.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük