Házi joghurtkészítés: finomabb és kevesebb hulladékkal jár, ha otthon csináljuk
A házi joghurtnak csak és kizárólag előnyei vannak, de néhány dologra nagyon érdemes figyelni, mielőtt nekivágunk.
Az indiai konyha messze földön híres a különböző fűszereiről, mint a gyömbér, a kurkuma vagy éppen a garam masala.
Lévén, hogy a húsokat is igen gyakran és sokféleképpen fogyasztják, és szinte nincs olyan, amihez ne lenne egy jól passzoló fűszerük, így nem meglepetés, hogy Indiában is közkedvelt étel a fasírt.
Ezúttal egy tojással töltött variációt mutatunk, azonban ha valaki a kisebb fasírtgolyókat kedveli, annak sem kell lemondania a tojásról, hiszen tyúk- helyett – az annál jóval kisebb – fürjtojás is kiváló tölteléke lehet ezeknek az ízletes, mártással készülő, szaftos gombócoknak.
8 tojást tegyünk fel főni hideg vízben, és 10 perc alatt főzzük meg őket. Hideg víz alatt hűtsük ki őket, majd könnyedén le tudjuk venni róluk a héjat a hűtésnek köszönhetően, jó eséllyel akár egyben is.
Ezután vágjuk fel apróra a vöröshagymákat és a fokhagymákat. Mindkettőnek a felét keverjük össze a darált hússal.
Adjuk hozzá a keverékhez a Cayenne-borsnak, a kurkumának és a garam masalának is a felét. Akár fakanállal, akár kézzel, jól keverjük vagy gyúrjük össze az összetevőket. A fűszeres húshoz adjunk hozzá egy tojást, és addig dolgozzuk össze, amíg szép, homogén masszát kapunk.
A masszából 8 egyenlő méretű gombócot formázzunk, majd mindegyiket kicsit lapítsuk ki. Ha úgy ítéljük meg, hogy a 8 darab gombóc nem elég nagy ahhoz, hogy egy egész tojást egyesével mindegyikbe bele tudjunk burkolni, akkor csináljunk inkább kevesebb, de nagyobb gombócokat, például 4 db-ot.
Ezután egyesével csomagoljuk a gombócokba a tojásokat, egy gombóc-egy tojás felállásban.
A megmaradt egy nyers tojásra a panírozáshoz lesz szükségünk.
A gombócokat forgassuk bele a rizslisztbe, majd a felvert tojásba.
Ha mindet bepaníroztuk, egy magasabb falú serpenyőben hevítsük fel az olajat, és 15 perc alatt süssük aranybarnára a gombócokat.
A megsült gombócokat helyezzük konyhai papírtörlőre, hogy lecsöpögjön róluk a felesleges zsiradék.
Amíg a gombócok megpihennek, készítsük el a mártást.
Reszeljük le a gyömbért.
Két evőkanál olajat hevítsünk fel egy közepes lábosban, majd adjuk hozzá a fasírtnál félretett hagymákat és a reszelt gyömbért.
Lassú tűzön, kb. 10 perc alatt pároljuk meg a keveréket, majd adjuk hozzá a szintén félretett Cayenne-borsot, kurkumát és a garam masalát, illetve egy kávéskanál sót és cukrot. Keverjük alaposan meg, majd zárásként adjuk hozzá a sűrített paradicsomot.
Folyamatos keverés mellett főzzük további 8 percig, majd öntsük fel a 2,5 dl natúr joghurttal, és újabb 5 perc alatt főzzük készre a mártást.
Tálalásnál öntsük le a gombócokat a forró mártással és már fogyaszthatjuk is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu