Kurkumás ivólé sok gyömbérrel: ezt idd a téli immunerősítéshez

Kurkuma-ivole-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a frissítő tonik igazi vitaminbomba: a kincset érő kurkuma és gyömbér mellett sárgarépa és friss citrusok gondoskodnak a tápanyagokról.

A kurkuma vagy más néven turmeric az ázsiai konyha egyik alapfűszere, egyben szuperélelmiszer is. A gyömbérhez hasonlóan ő is gyökérnövény, méretre azonban annál jóval kisebb, a színe intenzív narancssárga, az íze pedig erősen fűszeres. A szupernövény fő összetevője a kurkumin nevű hatóanyag, amely gyulladáscsökkentő hatása révén támogatja az immunrendszer zökkenőmentes működését. A kurkuma ugyanakkor egy antioxidáns szupersztár is: nemcsak gátolja a szabad gyökök kialakulását, hanem fokozza a szervezet védekezőképességét is.

Ahogy ebben a korábbi cikkemben is írtam a kurkumás aranytej kapcsán, a kurkumin nehezen hasznosítható a szervezetünk számára, de van két alapanyag, amelyek elősegíthetik a felszívódását: ezek a fekete bors és a zsiradék. Éppen ezért – talán rendhagyónak tűnő módon – ebben az ivólében bors és kevés kókuszolaj is helyet kap. Utóbbiból a finomítatlan, intenzíven kókuszos illatút használd.

Kurkumás ivólé

Kurkuma-ivole

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 db sárgarépa meghámozva és feldarabolva
  • 2 db narancs meghámozva és feldarabolva
  • 300 ml kókuszvíz vagy víz
  • 2 ek friss kurkuma apróra darabolva
  • 2 ek friss gyömbér apróra darabolva
  • 0.25 tk frissen őrölt fekete bors
  • 0.5 tk őrölt fahéj
  • 1 ek friss citromlé
  • 2 tk finomítatlan (illatos) kókuszolaj
Recept idők

Elkészítés:

A kókuszolaj kivételével tegyünk minden hozzávalót egy turmixgépbe, és dolgozzuk pürés állagúra.

Apró lyukú szűrőn folyassuk át, és nyomkodjunk ki belőle annyi folyadékot, amennyit csak tudunk.

Keverjük bele a kókuszolajat, és porciózzuk poharakba. Hidegen és felmelegítve is nagyon finom.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük