Eredeti indiai naan: így süss laposkenyeret egyszerűen

naan
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A naan egy világszerte híres laposkenyér, amelyet nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Még az éttermi változatoknál is jobb lesz!

A naan egy népszerű indiai laposkenyér, amely ha jól készül, akkor pufi, hólyagos, belül lágy, de a külseje izgalmasan ropogós. Egyenesen elolvad az ember szájában, és a tökéletes eszköz a krémes indiai curry-k tunkolásához.

Ez az eredeti indiai recept teljesíti mindezeket a feltételeket, mindemellett pedig csak néhány egyszerű hozzávalóra (és kevés türelemre) lesz szükséged az elkészítéséhez. Ami nélkül viszont nem készülhet igazi naan, az egy jó minőségű öntöttvas edény, így ezt mindenképp szerezd be, mielőtt laposkenyérsütésbe kezdenél.

Indiai naan kenyér

Naan kenyer indiai laposkenyer

Hozzávalók 8 darabhoz

  • 160 ml langyos víz (kb. 40 fokos)
  • 2 tk cukor
  • 1.5 tk szárított élesztő
  • 250 g liszt
  • 0.5 tk
  • 0.25 tk sütőpor
  • 1 ek olívaolaj
  • 3 ek friss koriander apróra vágva
  • 4 ek olívaolaj a kenéshez
  • 3 gerezd fokhagyma (zúzott vagy apróra vágva)
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a cukrot egy közepes edénybe, és keverjük el a langyos vízzel. Adjuk hozzá az élesztőt, keverjük el, majd pihentessük 15 percig, amíg habos állagúvá válik.

Mérjük a lisztet, a sót és a sütőport egy nagyobb edénybe, és egy villával keverjük hozzá a felfuttatott élesztőt. Keverjük addig, amíg a tészta összeáll, majd borítsuk egy lisztezett felületre, olajozzuk be a kezünket, és dagasszuk 5-6 percig, amíg puha, ruganyos és könnyen hajtogatható lesz. Normális, hogy az első néhány percben a tészta nagyon ragacsos - ez a dagasztás végére megszűnik.

Olajozzuk ki az edényt, tegyük bele a gombóc formájúra alakított tésztát, takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen pihentessük legalább 90 percig (vagy amíg a tészta a duplájára nő).

Ha ez megtörtént, ismét gyúrjuk át a tésztát, majd osszuk 8 egyenlő részre, és formázzunk belőle labdákat. Helyezzük sütőpapírra, és hagyjuk ezeket is pihenni 10-15 percig.

Hevítsünk fel egy öntöttvas serpenyőt vagy edényt, amíg az füstölni nem kezd: ez 5 perc is lehet. Úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy elég forró-e már, hogy kevés vizet cseppentünk bele: akkor jó, ha azonnal elpárolog.

Közben keverjük a zúzott fokhagymát az olajhoz, és egy sütőecsettel együtt készítsük a serpenyő közelébe.

Nyújtsuk a cipókat amilyen vékonyra csak tudjuk, legalább 20x13 cm-es méretűekre. Spricceljünk kevés vizet az egyik oldalukra, szórjuk be az apróra vágott korianderrel, és 3-4 alkalommal görgessük át rajtuk a sodrófát, hogy beleragadjon a fűszer.

Fordítsuk a másik oldalukra, enyhén vizes kézzel nyomkodjuk meg, így könnyebben odaragadnak majd a serpenyőhöz.

Süssük meg a kenyereket: a vizes felükkel lefelé helyezzük az izzó serpenyőbe, és süssük 45-60 másodpercig, amíg megjelennek a hólyagok, majd fordítsuk meg, fedjük le, és hagyjuk őket további 30-40 másodpercig sülni.

Tegyük őket tányérra, kenjük meg gazdagon a fokhagymás olajjal, és melegen fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük