Így készül a spenót indiai módon, fűszeresen: sajt is kerül bele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A spenót eddig nem ismert arcát fedi fel, ha sok gyömbérrel és egyéb fűszerrel találkozik, ráadásul mindezt finom házi sajttal együtt teszi.
Nálunk csak főzelék fokhagymával, szerecsendióval, az olaszoknál parmezán és ricotta járul mellé, a spanyoloknál mazsola, de a legbátrabb lépéseket mégis az indiai konyha teszi meg, ha spenótról van szó.
Az egyik, hogy nem csak sok fokhagymát, de gyömbért és csilit is tesznek a spenótba, a végeredmény mégsem bizarr, sőt. Olyan jó, hogy az ember nem is érti, miért nem ette eddig gyömbéresen a spenótot. A másik meglepő eleme ennek az ételnek a házi sajt. A spenót itt voltaképpen egy szósz, ami a sajthoz járul. Ugyanígy járulhatna csirkéhez is, vagy akár kerülhetne bele mindkettő, az sem lenne különösebben szokatlan.
Nem a spenót a főelem
A házi sajt, avagy paneer elkészítési módját itt írtam le korábban: nem más ez, mint túró, csak csepegés után átesik némi préselési folyamaton, hogy szeletelhető legyen. Ha ezt a műveletet nincs kedvünk elvégezni, használjunk helyette tofut.
A recept könnyen vegánná alakítható, csak kókusztejet kell használnunk a tejszín helyett, sőt, akár beáztatott és leturmixolt kesudióval is sűríthetjük.
Indiai fűszeres spenót házi sajttal - Palak Paneer
Hozzávalók 4 személyre
- 300 gramm tejből készült paneer (recept linkje a szövegben)
- 1 kilogramm spenót
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál gyömbér, lereszelve
- 1 fej hagyma
- 1 darab csilipaprika
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 teáskanál garam masala fűszerkeverék
- 2 deciliter tejszín
- 0.25 teáskanál só
- 400 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 1 csipet cukor
- 2 evőkanál olaj
Elkészítés:
Egy nagy lábosban olajat hevítünk, beletesszük a felaprított hagymát, megpároljuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a feldarabolt csilit és a lereszelt gyömbért, majd a többi fűszert, és az egészet kevergetjük fél percig. Hozzáadjuk a paradicsomot és a spenótot, sózzuk, elkeverjük és összeforraljuk. Botmixerrel simára turmixoljuk, végül hozzáadjuk a tejszínt, elkeverjük, és beletesszük a kockákra vágott sajtot. Rizzsel vagy naan lepénnyel tálaljuk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors