Padlizsán stir fry japán módra: percek alatt kész a könnyed ebéd
A padlizsánt különleges, ázsiai hozzávalók dobják fel, a stir fry technikának köszönhetően pedig percek alatt elkészül.
A nasi goreng az indonéz konyha egyik leggyakrabban készített fogása. Attól függően, hogy a rizs mellett milyen hozzávalók kapnak benne helyet, köretként és egytálételként is fogyasztható. Az alapváltozatba csak zöldségek és fűszerek kerülnek, ezt lehet feldobni tojással, hússal vagy éppen tofuval.
A fűszerek nem hétköznapi módon kerülnek bele: a hagyma, fokhagyma, gyömbér, kurkuma és chili ugyanis pürésítve, pasztához hasonló állagban megy a rizsbe. Ezt kétféle módszerrel is elérheted: ha van aprítógéped, akkor azzal pürésítsd le őket, ha viszont nincs, akkor darabold extra apróra, és mozsárral zúzd össze.
A rizst készítsük elő és főzzük meg az itt leírtak szerint. Lehetőleg egy éjszakát hagyjuk állni, de mindenképp várjuk ki, amíg szobahőmérsékletűre hűl.
Készítsük el a tofurántottát az itt leírtak szerint, és tegyük félre.
A fűszeres pasztához tegyünk minden hozzávalót aprítógépbe, és dolgozzuk pépesre. Tegyük félre.
Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, és közepes hőfokon, fedő alatt pirítsuk benne 5-6 percig a répát. Keverjük hozzá a fűszerpasztát, a cukkinit és a paprikát, öntsünk rá néhány evőkanálnyi vizet, hogy ne égjen oda, és fedő alatt pároljuk további 4-5 percig. Sózzuk, borsozzuk, keverjük hozzá a borsót, a szójaszószt és a juharszirupot, és 1 perc alatt hevítsük össze.
Keverjük a zöldségekhez a rizst, a tofurántottát és a pak choit, és magas hőfokon pirítsuk 1-2 percig, vagy amíg a rizs kissé aranybarna nem lesz.
Pörkölt mogyoróval, szezámmaggal, felkarikázott zöldhagymával fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu