Padlizsán stir fry japán módra: percek alatt kész a könnyed ebéd

Padlizsan-stir-fry
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A padlizsánt különleges, ázsiai hozzávalók dobják fel, a stir fry technikának köszönhetően pedig percek alatt elkészül.

A japán padlizsán formája nyúlánkabb, a színe világosabb, mint a hagyományos változaté, az ízük viszont nagyon hasonló. Ha teheted, a japán típusból készítsd ezt az ételt, de akkor is tökéletes lesz, ha a piacon csak a magyart tudod beszerezni. A többi hozzávalót tekintve viszont fontos, hogy ragaszkodj hozzájuk, mert csak azokkal lesz igazán gazdag az étel ízvilága.

Mivel a padlizsán a stir fry, azaz a rázva pirítás technikájával készül, fontos, hogy wokot (itt olvashatsz róla, hogy mi mindenre használható), vagy ennek hiányában egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőt használj, a zöldséget pedig vékony hasábokra darabold, hogy minél könnyebben és gyorsabban átpiruljon.

Padlizsán stir fry

Padlizsan-stir-fry-c

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 db japán vagy 2 közepes hagyományos padlizsán
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek szójaszósz
  • 1 ek juharszirup vagy méz
  • 0.25 tk
  • 1 ek pirított szezámolaj
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek friss gyömbér lereszelve
  • 2 gerezd fokhagyma lereszelve
  • 1 csipet chilipehely
  • 2 tk szezámmag
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, vágjuk le a végeiket, és daraboljuk közepesen vastag, 7-8 cm hosszúságú hasábokra. Szórjunk rájuk kb. 1 teáskanálnyi sót, és 15 percre tegyük félre. Ha letelt az idő, óvatosan nyomkodjuk ki belőlük a felesleges folyadékot, és papírtörlővel itassuk fel róluk a nedvességet.

Egy kisebb tálkában keverjük össze a rizsecetet, a szójaszószt, a juharszirupot, a sót és a szezámolajat, és tegyük félre.

Hevítsünk fel egy wokot vagy tapadásmentes serpenyőt az olívaolajjal, és folyamatosan rázogatva – hogy ne ragadjon le – pirítsuk a padlizsánt 4-5 percig.

Ha roppanósra puhultak, adjuk hozzá a gyömbért, a fokhagymát és a chilipelyhet, és pirítsuk további 30 másodpercig. Végül pedig öntsük fel a szójaszószos keverékkel, adjuk hozzá a szezámmagot, és hagyjuk pirulni még egy percig.

Párolt rizzsel vagy rizstésztával fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük