Reggeli zabkeksz házilag: vitaminbomba napindító aszalt gyümölcsökkel
Mennyei illatú és rendkívül tartalmas reggelizőkekszet készíthetsz zabpehely és néhány egyszerű alapanyag felhasználásával. Egyetlen keksszel garantáltan órákig jóllaksz!
Ez a nem hétköznapi fogás a tökéletes opció reggelire, brunchra vagy akár egész napos harapnivalónak. A kosárkák rostban gazdag zabpehelyből készülnek, a tésztába pedig olyan értékes alapanyagok kerülnek, mint a mandulavaj vagy a chiamag.
A töltelék pedig egyszerűbb nem is lehetne: én ezúttal szójaalapú piros bogyós joghurtot használtam, és málnával, eperrel, szederrel díszítettem. A kosárkákat azonban bármilyen más joghurttal is megtöltheted, és hozzá illő szezonális gyümölccsel díszítheted. Egyszerre csak annyi kosárkába tölts joghurot, amennyi rövid időn belül el is fogy – így nem áznak el, és sokáig ropogósak maradnak.
Egy tálban keverjük össze a zabpelyhet, a chiamagot, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót.
Egy másik tálban keverjük össze a mandulavajat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot, és keverjük a zabos alaphoz. Osszuk 10-12 egyenlő részre, és kanalazzuk kiolajozott muffinformába. Nedves kézzel alaposan nyomkodjuk a masszát a formák aljára és oldalára úgy, hogy szabályos kosárkákat kapjunk, majd tegyük őket 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranybarnára.
Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd óvatosan szedjük ki a sütőformából, és joghurttal, gyümölcsökkel megpakolva fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu