Pikáns, juhtúrós kenyérkrém kölessel és jó sok hagymával

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A hazai kenyérkrémek világában a házias ízek dominanciája elvitathatatlan

A legegyszerűbb zsíros kenyér hagymával típusú megoldások nyitják a sort, ami valószínűleg soha nem érne véget, ha elkezdenénk a felsorolást. Úgyhogy a teljes magyaros kenyérkrém-paletta felvázolása helyett jöjjön most csak egy.

A juhtúrós köleskrém egy egészséges, mégis pikáns, ízletes fogás, amit könnyedén elkészíthetünk. Nem szokványos megoldás a krémbe rejtett gabona, itt mégis nagyon jól működik. Bár szeretem a kölest, sokszor érzem egy kicsit száraznak, ízetlennek, csak úgy egyszerűen, köretként feltálalva.

Körözött, de mégsem

Itt azonban, a krémes juhtúró és a fanyar tejföl ölelésében, nincs olyan ember, aki száraznak találná a kölest. A felhasználása azért is izgalmas, mert egy plusz, kicsit túrószerű textúrát ad a krémnek. Így gyakorlatilag egy remek körözöttalapot kapunk, amit akár ebbe az irányba is el lehet vinni a klasszikus paprikás fűszerezéssel.

Itt azonban ilyesmiről szó sincs. Jelen verzióban az ízfelelősök kizárólag a hagymacsalád tagjai, a lilahagyma és a fokhagyma, és egy kevéske só és bors. Erőteljes, karakteres, de nagyon finom kis krém. Azért ne a csók világnapja alkalmából rendezett bulira vigyük.

Juhtúrós köleskrém

juhturoskoles1.gif

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 100 gramm köles
  • 1 darab lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 130 gramm juhtúró
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál
  • 1 csipet bors
  • 1 marék petrezselyem
  • 1 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A kölest megmossuk. Egy lábasban addig pirítjuk, amíg teljesen száraz nem lesz és illatozni nem kezd. Ekkor öntsük fel vízzel, és főzzük puhára. Ha megfőtt, vegyük le a tűzről és tegyük félre. Mikor a köles kihűlt, adjuk hozzá a juhtúrót, a tejfölt, a karikára vágott hagymát, a reszelt fokhagymát, a felaprított petrezselymet és az olajat, és keverjük össze alaposan. Sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk friss zöldséggel, ropogós kenyérrel.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük