10 puha, mennyei piskóta: a legjobb receptjeinkből válogattunk
Mielőtt a kezdők kitanulják a sütés csínját-bínját, érdemes a legalapvetőbb receptekkel tisztában lenniük, ilyen a palacsinta és a piskóta.
A finomság elkészítésével nincs sok gond. A lényeg, hogy ne süsd túl, mert akkor száraz lesz, és még melegen tekerd fel, mert úgy nem fog megtörni a tészta. Ha erre a két dologra figyelsz, mesterműt kínálhatsz.
A tészta puhasága mellett az is lényeges, milyen töltelékkel készül. Szerencsére a tekercsre szinte bármi kerülhet, minden jól áll neki. A receptben egy egyszerű vaníliás mascarponés krém készül, de reszelt citromhéjjal vagy kandírozott narancshéjjal is izgalmasabbá teheted. És persze szezonális gyümölcsök is kerülhetnek a krémhez, a díszítésnél pedig bátran engedd szabadjára a lelkedben megbújó művészt.
A sütőt 170 fokra melegítsük elő.
A tepsit (40x40 cm) béleljük ki sütőpapírral.
A tojásokat válasszuk szét, majd a fehérjét a cukorral verjük kemény habbá. Ezután a sárgákat egyenként keverjük hozzá.
A lisztet a sóval, sütőporral és a kakaóval együtt szitáljuk keverőtálba, forgassuk át, majd adjuk a tojásos keverékhez. Ezután a masszát simítsuk az előkészített tepsibe és toljuk az előmelegített sütőbe, süssük 20-25 percig.
Az elkészült tésztát még melegen borítsuk tiszta konyharuhára vagy sütőpapírra, tekerjük fel, hagyjuk kihűlni.
Krém:
A habtejszínt a cukorral verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a vaníliakivonatot és a mascarponét.
A kihűlt tésztát terítsük ki és kenjük meg a krémmel, majd ismét tekerjük fel. Ha szeretnénk, hintsük meg porcukorral a roládot, de csokimázzal is bevonhatjuk, vagy ha maradt a krémből, azt is használhatjuk a díszítésre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu