Vitamindús csalánleves: szezonális különlegesség egyszerűen
Készíts levest fillérekből vitamindús csalánból: egyszerű hozzávalók alkotják, az eredmény pedig egy könnyed és üde fogás.
A zöld leveles zöldségek közül a spenót számít a legnépszerűbbnek, azonban más opciód is van, ha vitamindús levest vagy főzeléket készítenél. A csalán mellett a sóska is egy ilyen alapanyag: tavasszal és nyáron frissen fogyaszd, télen pedig fagyasztott formában is elérheted.
Ebben a sűrű és krémes levesben a sóska és a kapor a főszereplők: a kettő kombinációja igazi üde ízvilágot hoz létre, amit a friss citrom tovább erősít. A krémlevest fogyaszthatod önmagában, de ezzel a fokhagymás krutonnal vagy főtt tojással még tartalmasabb lesz.
A hagymát dinszteljük üvegesre az olívaolajon, majd adjuk hozzá a fokhagymát, és 1 perc alatt azt is pirítsuk le.
Adjuk hozzá az alaposan megtisztított sóskát, és 2-3 perc alatt fonnyasszuk meg. Öntsük fel az alaplével (vagy vízzel), adjuk hozzá a kaprot és a sót, és közepes hőfokon főzzük 5 percig.
Közben a főzőkrémből és lisztből (vagy kukoricakeményítőből) készítsünk habarást. Tegyük félre.
Keverjük a leveshez a citromlevet és a cukrot (ha kevésbé édesen szeretjük, akkor kevesebb, ha édesebben, akkor több cukrot használjunk), majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a habarást. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről.
Botmixerrel dolgozzuk krémesre, majd pirított kenyérkockákkal fogyasszuk. Ha tartalmasabb fogásra vágyunk, akkor főtt tojást is készíthetünk mellé.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu