Karácsonyi narancsos kuglóf: kevert tészta ünnepi kivitelben

Narancsos-kuglof
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kuglóf az egyik legmutatósabb megúszós desszert, ráadásul még a kevert sütemények között is nagyon sokoldalúan elkészíthető. Most egy karácsonyi narancsos változatot mutatunk.

Ez a narancsos desszert minden képzeletet felülmúlóan puha és szaftos, és mivel kevert tészta az alapja, még az elkészítése is nagyon egyszerű. Mivel az ikonikus kuglófformához speciális sütőre van szükség, ennek hiányában akár módosíthatod is a receptet, és egyszerű kapcsos tortaformában, kalácssütő formában vagy muffinformában is megsütheted. A sütési idők természetesen mindhárom változat esetében módosulnak.

Az egyszerű tészta a felhasznált narancslétől és reszelt narancshéjtól lesz ünnepi, és ha nemcsak az ízlelőbimbókra szeretnél vele hatni, de a látványt sem bíznád a véletlenre, akkor dobd fel karácsonyi díszítéssel. Mindehhez pedig egy egyszerű cukormázra, magvakra és friss, aszalt, esetleg szárított gyümölcsökre van szükség.

Karácsonyi narancsos kuglóf

Narancsos-kuglof-c

Hozzávalók 10 szelethez

A kuglófhoz:

  • 200 ml növényi ital (zab, kókusz, mandula)
  • 200 ml friss narancslé
  • 125 ml olaj
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 300 g liszt
  • 1.5 tk sütőpor
  • 0.5 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 150 g cukor
  • 2 db bionarancs reszelt héja

A cukormázhoz:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek friss narancslé vagy citromlé
  • díszítéshez magvak, friss vagy aszalt gyümölcsök
Recept idők

Elkészítés:

Kenjünk ki olajjal egy 23-24 cm-es kuglófsütő formát, vékony rétegben szórjuk meg liszttel, és tegyük félre.

Egy kisebb edényben keverjük össze a folyékony hozzávalókat (növényi ital, narancslé, olaj és vaníliakivonat), és tegyük félre.

Egy nagyobb edényben keverjük össze a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, szódabikarbóna, só, cukor, narancshéj), majd adjuk hozzá a narancsleves keveréket. Keverjük össze, majd öntsük a masszát a sütőformába.

Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-55 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük. A megsült kuglófot hagyjuk néhány percig a formában pihenni, majd vegyük ki belőle, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a mázhoz keverjük a porcukorhoz a narancs- vagy citromlevet, majd csurgassuk a kihűlt sütire. Tetszés szerint díszítsük friss vagy szárított narancsszeletekkel, bogyós aszalt gyümölcsökkel, darabosra vagdalt magvakkal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük