A karamellizált hagyma vékonyan szelve az igazi – Sült húsok mellé is isteni
A szendvicsek és a sült húsok legjobb barátja a karamellizált hagyma, filléres finomság, könnyen rákap az ember.
Ha szereted a hagymát, mindenképp próbáld ki ezt az édesre és krémesre sült, karamellizált változatot. Az ínycsiklandó köret a sütőben készül, és bár kicsit időigényes, míg a hagyma megpuhul, nem lesz vele sok munkád.
A vaj, balzsamecet, cukor hármasa besűrűsödik, karamellizálódik a sütőben, szépen bevonja majd a fél hagymákat. Fontos, hogy kezdetben fólia alatt puhítsd a zöldséget, utána pedig már anélkül pirítsd. Így tudod elérni azt, hogy kívülről aranybarna, belül pedig nagyon krémes legyen.
A kész hagymát aztán kínálhatod köretként, de kenyérre is kanalazhatod.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
A vajat olvasszuk meg, öntsük egy sütőtálba/mélyebb tepsibe. Keverjük össze az olívaolajjal, ecettel, alaplével/vízzel, cukorral, 1 csipet sóval és borssal, illetve a kakukkfűvel.
A hagymákat pucoljuk meg, de a végeiket ne vágjuk le. Vágjuk őket félbe. Tegyük őket a vajas-olajos alapba a vágott felükkel felfele, fedjük le fóliával, majd toljuk a sütőbe 30 percre.
Vegyük le a fóliát, fordítsuk meg a hagymákat, a vágott felük nézzen lefele. Tegyük őket vissza fólia nélkül 20-25 percre. Amikor a hagyma puha, és a balzsamecetes alap karamellizálódott, készen van.
A vágot felükkel felfelé kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu