Fokhagymás briós: ezt süsd, ha sós harapnivalóra vágysz
Amilyen mutatós, olyan mennyei: egyszerűbben készül, mint gondolnád, és nem létezik nála jobb kísérő levesek vagy szendvicskrém mellé.
Ezt az álompuha péksütit gyerekjáték lesz elkészíteni: az alapja ugyanis egy klasszikus kelt tészta, amely több napig is megőrzi az állagát, így reggelire, tízóraira vagy bármilyen étkezés mellé fogyaszthatod.
A hagyományos brióstól eltérően sem vaj, sem tojás, sem pedig tej nem kerül bele, így tejérzékenyként és vegánként is bátran nekifoghatsz az elkészítésének. Igaz, hogy a kelesztés miatt kell hozzá kevés türelem, de a végeredményt megkóstolva garantáltan úgy érzed majd: megérte a ráfordított időt!
A langyos szójaitalban keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és 10 percre tegyük meleg helyre, hogy felfusson.
Közben egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet és a sót, képezzünk a közepén egy mélyedést, és adjuk hozzá a növényi joghurtot, a vaníliakivonatot és a felfutott élesztőt. Egy kanállal dolgozzuk össze, majd kézzel (vagy ha van, akkor géppel) dagasszuk 8-10 percig, vagy amíg a tészta sima felületű, ruganyos lesz, és már nem ragad a tálhoz.
Öntsük hozzá a felolvasztott, langyos vajalternatívát, és dolgozzuk a tésztához. Formázzunk belőle gombócot, takarjuk le a tálat konyharuhával, és 1 órát pihentessük meleg helyen.
Ha a tészta duplájára nőtt, borítsuk lisztezett felületre, gyúrjuk át, majd vágjuk két részre. Az egyiket tegyük félre, a másikat nyújtsuk fél cm vastag kör formájúra, és egy éles késsel vagy derelyevágóval vágjunk belőle 8 egyforma „pizzaszeletet”.
Az így kapott szeleteket a szélesebbik végüktől indulva szorosan tekerjük fel, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. Ismét takarjuk le, majd pihentessük őket újabb 30 percig. A másik adag tésztából ugyanígy formázzuk meg a croissant-okat, és pihentetés után kenjük be a tetejüket szójakrémmel vagy tejjel.
Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük aranyszínűre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu