
Foszlós kenyér házilag, tojás nélkül: sütőgépes receptet mutatunk

Pár nagyon egyszerű, a kamrában is megtalálható alapanyagból készül ez a foszlós kenyér. Ha sütőgépet használsz, 5 perc munkád lesz vele.
Ha van a konyhádban kenyérsütő gép, egész biztos vagyok benne, hogy gyakran mondasz áldást érte. Az enyém csak 1 hónapja van meg, de már számtalan kenyérreceptet próbáltam ki, az egyéb kelt tésztákról nem is beszélve.
Az alábbi recept talán a legnagyobb kedvencünk, nagyon kevés hozzávalót igényel, de nagyon foszlós, puha és finom tésztát kapsz végeredményül. Ezekkel a mennyiségekkel 1 kilós kenyeret készíthetsz.
Ha nincs kenyérsütőd
Természetesen a receptet a hagyományos módon is elkészítheted. Ebben az esetben kétszer dagaszd és keleszd a tésztát, hogy igazán finom legyen. A vizet langyosan add hozzá, a vaj pedig legyen puha. Az első dagasztás után is hagyd állni egy órát a tésztát, és így járj el a második után is. A kész tésztát utána formázd, tedd sütőtálba/jénaiba, majd mehet is magas hőfokon a sütőbe.
-
2023-05-15 08:52:01
-
2023-04-22 09:28:01
-
2023-03-13 08:52:02
Kenyérrecept sütőgéphez

Hozzávalók 12 szelethez
1 kilós kenyérhez:
- 320 ml víz
- 2 ek vaj/margarin
- 600 g liszt
- 1.5 tk só
- 2 ek cukor
- 1 csomag porélesztő (7 g)
Elkészítés:
Kapcsoljuk be a kenyérsütő gépet, tisztítsuk meg a lapátokat és a formát, ha szükséges. Öntsük a formába a vizet, kockázzuk bele a vajat, majd mehet rá a liszt. A lisztre szórjuk rá a sót, a cukrot és a porélesztőt, picit keverjük el.
Válasszuk ki a programot 1 kilós kenyérhez. Az én gépemen a 2-es program kell ehhez a kenyérhez, és dagasztással, kelesztéssel, sütéssel 3:15 percig tart a készítése.
Indítsuk el a programot. Amikor jelez a gép, hogy végzett a dagasztással és kelesztéssel, vegyük ki a tésztából a sütőlapátokat. Utána folytassuk a programot a sütéssel.
A kész kenyeret még melegen fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!