Foszlós kenyér házilag, tojás nélkül: sütőgépes receptet mutatunk

hazi-kenyer-sutogephez
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Pár nagyon egyszerű, a kamrában is megtalálható alapanyagból készül ez a foszlós kenyér. Ha sütőgépet használsz, 5 perc munkád lesz vele.

Ha van a konyhádban kenyérsütő gép, egész biztos vagyok benne, hogy gyakran mondasz áldást érte. Az enyém csak 1 hónapja van meg, de már számtalan kenyérreceptet próbáltam ki, az egyéb kelt tésztákról nem is beszélve. 

Az alábbi recept talán a legnagyobb kedvencünk, nagyon kevés hozzávalót igényel, de nagyon foszlós, puha és finom tésztát kapsz végeredményül. Ezekkel a mennyiségekkel 1 kilós kenyeret készíthetsz.

Ha nincs kenyérsütőd

Természetesen a receptet a hagyományos módon is elkészítheted. Ebben az esetben kétszer dagaszd és keleszd a tésztát, hogy igazán finom legyen. A vizet langyosan add hozzá, a vaj pedig legyen puha. Az első dagasztás után is hagyd állni egy órát a tésztát, és így járj el a második után is. A kész tésztát utána formázd, tedd sütőtálba/jénaiba, majd mehet is magas hőfokon a sütőbe.

Kenyérrecept sütőgéphez

hazi-kenyer-sutogephez2

Hozzávalók 12 szelethez

1 kilós kenyérhez:

  • 320 ml víz
  • 2 ek vaj/margarin
  • 600 g liszt
  • 1.5 tk
  • 2 ek cukor
  • 1 csomag porélesztő (7 g)
Recept idők

Elkészítés:

Kapcsoljuk be a kenyérsütő gépet, tisztítsuk meg a lapátokat és a formát, ha szükséges. Öntsük a formába a vizet, kockázzuk bele a vajat, majd mehet rá a liszt. A lisztre szórjuk rá a sót, a cukrot és a porélesztőt, picit keverjük el. 

Válasszuk ki a programot 1 kilós kenyérhez. Az én gépemen a 2-es program kell ehhez a kenyérhez, és dagasztással, kelesztéssel, sütéssel 3:15 percig tart a készítése.

Indítsuk el a programot. Amikor jelez a gép, hogy végzett a dagasztással és kelesztéssel, vegyük ki a tésztából a sütőlapátokat. Utána folytassuk a programot a sütéssel.

A kész kenyeret még melegen fordítsuk ki a formából, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük