
Görcsleves a nagyi receptje szerint: a házi tésztától lesz laktató
A görcsleves szerény fogás, amely kötött-tészta leves néven is ismert. Az egyszerű étek a csomóra kötött tésztától különleges, amely hagymás zsírral megkenve készül.
A magyar gasztronómiában bőven találni szerény étkeket, melyek alig valamiből készülnek, mégis finomak. Főleg a levesek terén nagy a választék, gondolj csak az egyszerű tojás- vagy rántott levesre.
A kenyérleves igazi gyöngyszem, mely többféle recept szerint készíthető el. Én most a legpuritánabb változatát mutatom, melynek fűszerezésével nyugodtan játszhatsz. A levesbe a sűrített paradicsom mellé kerülhet bazsalikom, vagy pikánsabbá is teheted chilipaprikával, de ennyivel nem ér véget a lehetőségek sora. Próbáld ki köménnyel, tárkonnyal, kakukkfűvel vagy majoránnával. Ha egy kicsit különlegesebbé varázsolnád, akkor kevés tejszínnel forrald egybe.
A levest pirított kenyérkockák teszik laktatóvá, de a konyhában nincs szabály, te vagy a főnök, ha olyan kedved van, zöldségekkel vagy akár húsgombóccal is gazdagíthatod a levest.
A zsírt hevítsük fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután a zúzott fokhagymát is adjuk hozzá, 1 perc után pedig a pirospaprikát szórjuk rá, utána rögtön öntsük fel vízzel vagy alaplével.
A levest ízesítsük sóval és borssal, és a sűrített paradicsomot is keverjük hozzá. Amikor felforrt, a finomra aprított petrezselymet adjuk hozzá.
A kenyeret kockázzuk fel, és serpenyőben vagy sütőben pirítsuk meg. Tálalásnál szórjunk belőle bőven a leves tetejére.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu