Isteni, puha narancstorta: darálva kerül bele az egész gyümölcs
Olasz recept alapján készül a mennyei narancstorta, csak szeretni lehet, ha kedveled a citrusos ízeket, mindenképp adj neki egy esélyt.
Az egres szezonja általában júliusra esik: ez a gyümölcs sajnos eléggé elfeledett lett mára, pedig nemcsak vitamintartalma magas és fogyókúrák tökéletes támogatója, de rengeteg finom ételt is készíthetsz belőle.
Ezúttal egy sütireceptet mutatunk, amelyben az egres fanyarságát a narancs édeskés aromája fogja ellensúlyozni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. Béleljünk ki sütőpapírral egy 20x30 cm-es tepsit.
A narancsot mossuk meg, reszeljük le a héját, a levét pedig facsarjuk ki egy kisebb tálba, tegyük félre.
Az egrest is mossuk meg, a szárakat szedjük le.
A lisztet és a sütőport keverjük össze.
Egy nagy tálban keverjük habosra a szobahőmérsékletű vajat a kristálycukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat, a sütőporos lisztet és a narancs reszelt héját. Elektromos habverővel verjük fel alaposan, hogy sima, krémes állagot kapjunk.
Keverjük bele az egrest, majd öntsük bele a keveréket az előkészített formába. Simítsuk el a tetejét, majd előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt süssük készre. Tűpróbával ellenőrizzük.
A kész sütit tegyük rácsra hűlni.
Amíg hűl a süti, készítsük el a mázat a tetejére. Ehhez a narancs levét és a porcukrot keverjük össze. A még meleg sütit pár helyen szúrjuk meg fogpiszkálóval, majd kanalazzuk rá a mázat a tetejére, hogy egy kicsit be is tudjon belőle szívni a tészta.
Hagyjuk kihűlni a sütit, és ha már szépen megdermedt a tetején a máz, vághatjuk is szeletekre, és tálalhatjuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu