Isteni, puha narancstorta: darálva kerül bele az egész gyümölcs

narancs-torta-2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Olasz recept alapján készül a mennyei narancstorta, csak szeretni lehet, ha kedveled a citrusos ízeket, mindenképp adj neki egy esélyt.

Hihetetlenül narancsos ez a szaftos, mennyei sütemény, a gyümölcsnek és a joghurtnak köszönhetően nem szárad ki, sokáig puha marad a tésztája. A torta tetejét citrusos cukorszirup borítja, amely átjárja kívül-belül, nem érdemes lehagyni róla.

Fontos, hogy biogyümölccsel dolgozz, ugyanis a héját is fel kell használni, sőt, az egész narancsot bele kell darálni a tésztába. Ettől lesz szuper frissítő és citrusos, a szicíliai recept Olaszországba repít pár pillanat erejéig. 

Ha szeretnéd, vagy nincs kéznél, a joghurt helyett tejfölt is használhatsz, az is ugyanúgy hozzájárul a tökéletes állaghoz. A vaníliakivonat helyett pedig vaníliarúd kikapart magjával is dolgozhatsz.

Narancstorta

narancs-torta

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 3 db tojás
  • 230 g cukor
  • 80 g vaj
  • 100 g görög joghurt
  • 250 g liszt
  • 2.5 tk sütőpor
  • 1 nagy db bionarancs
  • 1 tk vaníliakivonat

Máz:

  • 1 db narancs
  • 70 g cukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

Vajazzuk ki, és béleljük ki sütőpapírral egy 20-22 centis tortaforma/kis tepsi alját és oldalát. 

A tojásokat verjük habosra a cukorral. Keverjük bele a puha vajat és a joghurtot is, majd szitáljuk bele a lisztet és a sütőport. Keverjük addig, míg csomómentes nem lesz a massza.

A bionarancsot mossuk meg alaposan. Vágjuk félbe, majd kisebb darabokra a héjával együtt. A magokat szedjük ki a húsából. Tegyük aprítógépbe az összedarabolt narancsot, majd pürésítsük le.

Adjuk a narancspürét és a vaníliát a tésztához, keverjük össze, majd öntsük az előkészített formába. 

Süssük 50-60 percig, tűpróbával ellenőrizzük. Hagyjuk hűlni a formában 15 percet, mielőtt kiszednénk belőle. 

Készítsük el a mázat: facsarjuk ki a narancs levét, majd melegítsük össze a cukorral. Addig főzzük, míg a cukor elolvad, és sziruposabb állaga lesz. 

Kanalazzuk a torta tetejére, oszlassuk el rajta, majd hagyjuk picit állni, mielőtt kínálnánk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük