Paprikaágyon sült tejfölös rizs: izgalmas köret krumpli helyett

sult rizs
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Hoztunk egy igazi „anyukám titkos receptjét”, ha már unod a sima főtt rizst és a krumplit köretként.

Édesanyáktól és nagymamáktól receptet közkinccsé tenni sohasem egyszerű, mégis annál jobb érzés, hiszen ezután már biztosan nem vész feledésbe.

A rizst ezúttal egy egészen különleges környezetben mutatjuk be, ami reméljük, hogy sokak kedvence lesz majd, ha egy gyors, letisztult, mégis finom köretet szeretnél készíteni a sült hús mellé.

A paprikaágyon sült tejfölös rizs, amennyire bonyolultan hangzik, olyannyira egyszerű, és csupán 5 alapanyagra van hozzá szükség.

Sült, tejfölös rizs

sult rizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 60 dkg tv-paprika
  • 250 g basmati rizs
  • 350 g tejföl
  • só, bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát aprítsuk fel, majd olívaolajon dinszteljük meg. Ezalatt a paprikákat mossuk meg és karikázzuk fel.

Ha a hagyma már üveges, adjuk hozzá a felkarikázott paprikát, és forgassuk össze a hagymás alappal. Ízlés szerint sózzuk meg.

A paprikát kb. 20 percig főzzük, ennyi idő alatt kellően megpuhul, de még nem fő szét teljesen. Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen alatta egy kis lé, az elfőtt levet szükség esetén egy csészényi vízzel pótoljuk.

Amíg fő a paprikás alap, mossuk meg a rizst hideg vízben, egészen addig, amíg tiszta nem lesz a főzővíz. Utána kétszeres mennyiségű vízben, némi só kíséretében, tegyük fel főni. A rizs kb. 10-12 perc alatt fő puhára.

Ha a rizs és a paprikás alap is elkészült, vegyünk elő egy jénai tálat, amelynek az aljára kanalazzuk bele a paprikás szószt.

Erre szedjük rá a főtt rizst, majd szépen egyenletesen oszlassuk el a paprikaágy tetején. Ha ízre sótlan lenne a rizs, ekkor még bátran megsózhatjuk.

Végül a rizs tetejét kenjük meg vastagon tejföllel. A felső, tejfölös rétegnek köszönhetően sem kiszáradni, sem túlsülni nem fog a rizs a sütőben, viszont mennyei ízek keverednek majd egymással.

A kenést követően, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 30 perc alatt süssük készre. Ha már kezd barnulni a teteje, akkor ki is vehetjük a sütőből.

Köretként bármilyen húshoz ideális, sőt, akár még hal mellé is kínálhatjuk.

Fotók: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors

Ezt is szeretjük