Melengető vöröslencse-krémleves kókusztejjel – Egy kis chilivel lesz igazán finom

kókusztejes vöröslencse krémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak nagyon egészséges, hanem gyorsan el is készül ez a tápláló és pikáns krémleves.

Bár krémlevest nem csak hidegben érdemes fogyasztani, azért alapvetően az ősz és a tél ezeknek az ételeknek a szezonja. A zöldségek mindegyike alkalmas rá, hogy pürésítsd, és legtöbbször tejszínnel dúsítsd. Így nagyon tápláló ételt kapsz, ami nemcsak felmelegít, de biztosan jól is lakat.

Nemcsak zöldségből, hanem hüvelyesekből is finom ez a fogás. A vörös lencse nemcsak isteni, hanem nagyon egészséges is, itt olvashatsz róla, mennyire. Ne csak újévkor, és ne csak hagyományos lencsét fogyassz, itt az alkalom, hogy kipróbáld ezt a fajtát is, amely nemcsak sokkal hamarabb megpuhul, de nem is puffaszt. A lencsét a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók is előszeretettel fogyasztják, de a vegán bolognait szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia, annyira finom.

Vörös lencséből készíthetsz még dahlt, fasírtot, rakottast és természetesen krémlevest is. Ha a lágyabb ízeket kedveled, akkor tejföllel készítsd, ha pedig a pikánsabbat, akkor ezt a thai változatot, amelyben a chili is elfér. 

Kókusztejes vöröslencse-krémleves

kókusztejes vöröslencse krémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 80 gramm piros currypaszta
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 180 gramm vörös lencse
  • 1 teáskanál
  • 1 liter víz
  • 250 milliliter kókusztej (zsíros)
  • 3 evőkanál lime-lé
  • 35 gramm koriander (friss)
  • opcionális chilipaprika
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a répát is kockázzuk fel. 

Egy nagyobb lábasban melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a répát, és pároljuk puhára, nagyjából 5 perc alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét, a currypasztát és a Cayenne-borsot, és pároljuk még 1-2 percig. 

Adjuk hozzá a lencsét, 1 teáskanál sót, és öntsük fel vízzel. Várjuk meg, amíg forrni kezd, és vegyük le a hőmérsékletet. Félig takarjuk le a lábast, és főzzük 20 percig, amíg a lencse megpuhul, és a leves kicsit besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a kókusztejet és a lime levét. Ha kicsit csípősebbre szeretnénk, chilit is adhatunk hozzá. Apróra vágott korianderrel tálaljuk.

Fotó. Getty Images

Ezt is szeretjük