Melengető vöröslencse-krémleves kókusztejjel – Egy kis chilivel lesz igazán finom

kókusztejes vöröslencse krémleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nemcsak nagyon egészséges, hanem gyorsan el is készül ez a tápláló és pikáns krémleves.

Bár krémlevest nem csak hidegben érdemes fogyasztani, azért alapvetően az ősz és a tél ezeknek az ételeknek a szezonja. A zöldségek mindegyike alkalmas rá, hogy pürésítsd, és legtöbbször tejszínnel dúsítsd. Így nagyon tápláló ételt kapsz, ami nemcsak felmelegít, de biztosan jól is lakat.

Nemcsak zöldségből, hanem hüvelyesekből is finom ez a fogás. A vörös lencse nemcsak isteni, hanem nagyon egészséges is, itt olvashatsz róla, mennyire. Ne csak újévkor, és ne csak hagyományos lencsét fogyassz, itt az alkalom, hogy kipróbáld ezt a fajtát is, amely nemcsak sokkal hamarabb megpuhul, de nem is puffaszt. A lencsét a vegetáriánus és vegán életmódot folytatók is előszeretettel fogyasztják, de a vegán bolognait szerintem mindenkinek érdemes kipróbálnia, annyira finom.

Vörös lencséből készíthetsz még dahlt, fasírtot, rakottast és természetesen krémlevest is. Ha a lágyabb ízeket kedveled, akkor tejföllel készítsd, ha pedig a pikánsabbat, akkor ezt a thai változatot, amelyben a chili is elfér. 

Kókusztejes vöröslencse-krémleves

kókusztejes vöröslencse krémleves recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 80 gramm piros currypaszta
  • 0.5 kávéskanál cayenne-bors
  • 180 gramm vörös lencse
  • 1 teáskanál
  • 1 liter víz
  • 250 milliliter kókusztej (zsíros)
  • 3 evőkanál lime-lé
  • 35 gramm koriander (friss)
  • opcionális chilipaprika
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a répát is kockázzuk fel. 

Egy nagyobb lábasban melegítsük fel az olajat. Adjuk hozzá a hagymát és a répát, és pároljuk puhára, nagyjából 5 perc alatt. Keverjük hozzá a fokhagymát, a paradicsompürét, a currypasztát és a Cayenne-borsot, és pároljuk még 1-2 percig. 

Adjuk hozzá a lencsét, 1 teáskanál sót, és öntsük fel vízzel. Várjuk meg, amíg forrni kezd, és vegyük le a hőmérsékletet. Félig takarjuk le a lábast, és főzzük 20 percig, amíg a lencse megpuhul, és a leves kicsit besűrűsödik. Ekkor vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a kókusztejet és a lime levét. Ha kicsit csípősebbre szeretnénk, chilit is adhatunk hozzá. Apróra vágott korianderrel tálaljuk.

Fotó. Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük